Лидери ОДКБ ће разговарати у Сочију о Авганистану и Сирији

22-09-2013 09:13:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У понедељак у Сочију ће бити одржан самит ОДКБ. Актуални састанак лидера ове организације експерти су називали значајним још пре него што се сазнало за његов дневни ред. Управо на самиту у Сочију председавање организацијом ће преузети Русија. Наравно, све сличне међународне организације раде по принципу ротације руководства.

Ипак, важно је да Русија стаје на чело ОДКБ уочи повлачења снага међународне коалиције из Авганистана. Припрема за то започела је одавно, узимајући у озбир опасности и изазове које поставља пред све земље региона повлачење Американаца и њихових савезника. На актуалном самиту учесници ће размотрити испуњење раније донетих одлука, између осталог договора са московске седнице Савета колективне безбедности ОДКБ, која је протекла 2012. годне. Кључно питање дневног реда састанка у Сочију је пружање колективне помоћи Таџикистану у јачању граница са Авганистаном. Једна од претпостављених мера је стварање ваздухопловних снага ОДКБ, што ће бити важан корак у том правцу, рекао је за Глас Русије водећи експерт Руског инстиута за стратешка истраживања Аџар Куртов.

- Ради се о томе што је граница Авганистана и Таџикистана планинска. А у планинским условима, чак малим по бројности одредима терориста згодно је да ратују. У планинама је тешко поставити велике војне одреде са тешком техником. И када се негде утврде у планинској клисури, терористи могу да држе своје позиције једноставно имајући у рукама лако стрељачко наоружање и бацаче граната. И у таквим условима борбена авијација је обавезно средство у борби са таквом опасношћу.

Међу другим мерама је модернизација технике у ваздухопловној бази ОДКБ у киргиском Канту. Ускоро застарели фронтовски јуришни авиони треба да буду замењени новим обрасцима, истакао је експерт. У целини питање интеграције ваздухопловних снага ОДКБ важно је не само са тачке гледишта авганистанске опасности, већ и за решавање стратешких задатака, истиче политиколог Александар Каравајев.

- То је логични корак. Земљама организације у наследство од СССР припао је јединствени систем ПВО који је основа за сарадњу чланова ОДКБ у тој области. Наравно да би један од наредних корака била сарадња у области ратног ваздухопловства. Таква постепена интеграција оружаних снага кристалише колективну организацију одбране, и то је важан корак у сусрет новој етапи организације.

Ипак ОДКБ данас није само војна организација. Земље чланице заједно решавају и друга питања – координишу напоре у борби против промета наркотика и незаконите миграције. У понедељак на основу резултата самита у Сочију треба да буде усвојен комунике у којем ће бити оцењена делатност ОДКБ у сфери војне сарадње и супротстављања свим означеним опасностима. Осим тога, лидери земаља чланица ОДКБ ће размотрити и друга међународна питања. Није искључено да ће бити усвојена посебна изјава о ситуацији у Сирији. У крајњој линији о таквој могућности је говорио Кремљ. Тамо су у петак истакли да за сада специјални сусрет председника Владимира Путина и Александра Лукашенка у оквиру самита није планиран. Упоредо са тим помоћник руског председника Јуриј Ушаков је истакао да су могући посебни контакти лидера Русије и Белорусије. После учешћа у заседању ОДКБ Путин и Лукашенко могу заједно да се упуте да посматрају војне маневре Запад-2013. Експерти не искључују такође да ће на маргинама самита у Сочију бити коначно постављена тачка на такозвани калијумски конфликт између Москве и Минска. Крајем радне недеље Кремљ је изјавио да ће питање изручења генералног директора компаније Уралкалиј Владислава Баумгертнера бити решено ускоро.

Полина Черница,