Русија ће се морати побринути за хемијско оружје Дамаска

19-09-2013 03:33:51 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Сиријски председник Башар Асад саопштио је да је Сирија чврсто решена да уништи свој арсенал бојних отрова и тиме испуни све одредбе Конвенције о забрани хемијског оружја, без икаквих предуслова. У интервјуу за амерички телевизијски канал Fox News, Башар Асад је изјавио да је Сирија приступила Конвенцији као пуноправна чланица и да је спремна да своје оружје преда било којој земљи ради његовог уништења, чак и САД. Дамаск је 14. октобра постао 190. чланица организације.

Интервју са Башаром Асадом није био временски ограничен и у њему су се чула најразличитија питања. Америчка ТВ мрежа Fox News се сматра блиском десничарским политичким круговима. Главно питање, које се разматра у стручној јавности, гласи: Где пребацити сиријско хемијско оружје и у којим компанијама ће бити уништено? Међутим, сиријски председник се о томе није изјаснио. То је спор и скуп процес, рекао је Асад, који је одговарао на питања на добром енглеском језику:

- Технички, то је веома сложен процес и захтеваће много новца. Према неким проценама, за уништавање сиријског арсенала биће потребно милијарду долара. То су, наравно, само процене. Колико брзо се могу уништити залихе? На ово питање могу одговорити само стручњаци. Ту се треба држати одређеног редоследа. Можда ће за то уништење бити потребна година, мођда мање, можда више.

Део хемијског оружја може бити уништено у Сирији. Ипак, део ће се морати извести из земље и уништити изван граница. О овом питању су 14. септембра у Женеви разговарали руски министар иностраних послова Сергеј Лавров и државни секретар САД Џон Кери. Сви међународни стручњаци схватају да је у земљи захваћеној грађанским ратом немогуће спровести такав процес. Коначне детаље процеса извоза и уништења хемијских средстава ће разрадити стручњаци Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО).

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је 17 септембра, након састанка у Москви са министромспољнихпослова Француске Лораном Фабиусом, рекао да је Москва спремна да пружи заштиту стручњацима ОЗХО у Сирији. Али, о уништењу сиријског оружја у руским објектима, на чему Запад толико инсистира, нико од руских званичника не говори:

- Јасно је да су потребни додатни кораци, пошто места за складиштење, која ће требати утврдити у првој фази рада стручњака, захтевају одређено међународно присуство. Сигуран сам у то. Русија је спремна да учествује у обезбеђивању заштите подручја, где ће стручњаци радити на том послу.

Према мишљењу руских војних стручњака, без обзира на то где ће се уништавати хемијско оружје Дамаска, Русија ће морати да пошаље у сиријска складишта стручњаке из области радијационе, хемијске и биолошке заштите. Извори из руског Генералштаба говоре да ће за осигуравање безбедности стручњака ОЗХО, који ће се бавити сиријском хемијом, требати, вероватно, контингента од 10.000 људи. У њему могу бити укључени војници из САД, Русије, Велике Британије, Француске и других земаља.

Сиријски хемијски арсенал се процењује на око 1000-1300 тона. Једини објекат у Русији, који има капацитет да уништи такву количину опасне муниције је постројење за уништавање токсичних материја у граду Шучје у Курганском рејону на југоистоку Русије. Оно је било подигнуто уз финансијску помоћ Немачке, САД, Канаде, Велике Британије, Италије и других земаља и пуштено у рад 2009. За финансирање сиријске хемијске операције ће бити потребно створити међународни донаторски фонд. Процене трошкова за уништење сиријског арсенала су различите. Амерички државни секретар Џон Кери, сматра да ће за то бити довољно 150 милиона долара, док је Башар Асад навео цифру од милијарду долара.

Андреј Федјашин,