Терем-квартет у Москви

08-09-2013 10:00:56 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Ти Музичари са великим словом свирају тако да се пред вама отвара небо са звездама. Невероватно уживање, које се може упоредити са нуклеарном експлозијом. Концерт таквог тима може да се упореди с астрономским догађајем века. Љубав, мржња, иронија, филозофска осећања, све је то измешано на руски начин у музици тог колектива, и све је то високо духовно….

То су цитати из руске и стране штампе, посвећени Санкт-Петербуршком Терем-квартету. Ансамбл често наступа као амбасадор родног града приликом акција од међународног значаја, управо због тога Терем-квартет називају визит- картом Санкт-Петербурга, попут Эрмитажа, Маријинског театра, Руског музеја.

Репертоар Терем-квартета обухвата више од 500 оригиналних композиција класичне и савремене музике, које су као компоноване поново. Управо Терем-квартет је постао први ансамбл руских народних инструмената, који је освојио руске филхармонијске сале.

Приликом свог недавног концерта у главној концертној сали московске филхармоније – сали "Чајковски" - музичари су изводили програм Филмска музика. Он је састављен од мелодија из омиљених филмова музичара.

Зналци руског народног стваралаштва су вероватно чули у композицији из филмске музике Чарли Чаплина домру, хроматичну хармонику и бас-балалајку. Те инструменте виртуозно свирају Андреј Константинов, Андреј Смирнов, Михаил Дзидзе и Алексеј Баршчев.

За 27 година свог постојања Терем-квартет је имао више од 3 000 концерата, наступао у 60 земаља, учествовао у 63 фестивала у читавом свету. У Русији је то један од најомиљенијих колектива. Руси имају и омиљена дела у извођењу тих музичара. На концерту у сали Чајковски, када је програм, посвећен филму, био завршен, слушаоци су сложно скандирали: Либертанго!. На крају концерта су музичари Терем-квартета свирали чувени танго Астора Пјацоле, који завршава наш данашњи програм.

Елена Собољева,