За отварање «Геликон-опере» ће доћи Пласидо Доминго

08-09-2013 11:56:21 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Московско музичко позориште Геликон-Опера је необично отворило позоришну сезону. Оно је позвало госте и новинаре на градилиште нове зграде за позориште, разместивши их на подесту изнад дубоке грађевинске јаме. У будућој оркестарској јами су се сместили музичари, те су се у једном кутићу у центру Москве чули звуци бравурозне увертире Глинке за оперу Руслан и Људмила.

У пратњи ове музике су изашли на будућу позорницу у дивним позоришњим костимима сви уметници Геликон-Опере.

Уметнички руководилац позоришта Дмитриј Бертман срдачно се захвалио московској администрацији, грађевинцима и новинарима, који су помогли у остваривању тог пројекта, који се, нажалост, одуговлачио за више година.

У част грађевинаца, који су заузели највиша места, Дмитрий Бертман је најавио Марш монтера.

- На крају мањег концерта су солисти Ксенија Вјазникова, Алексеј Тихомиров и сви уметници тог позоришта, које су подржали гости, извели песму Дунајевског Моја Москва.

После концерта Дмитриј Бертман је водио новинаре кроз зграду позоришта у изградњи, испољивши ретку за уметника упућеност у грађевинска питања. Како и не би, када читаво време, слободно од проба и приредаба, он се налази на градилишту. Када ће бити одржана прва приредба на новој позорници?

- Радови се воде и ноћу, и дању, 25 сати у даноноћју. Грађевинци имају задатак да почетком 2014. године саграде кров. Међутим, сва техничка опрема се производи у иностранству, због тога настају одређени застоји, јер израда опреме траје око 9 месеци. Опрема се производи конкретно за ову архитектуру, а не продаје се у радњи. Зато планирам да ћемо овде отворити следећу јесенску сезону.

Дмитриј Бертман је већ одлучио, која ће опера отворити ту тако важну за позориште 25. јубиларну сезону, али категорично одбије да каже која. Која приредба ће отворити позоришну сезону ове године?

- Имаћемо премијеру Бал под маскама Вердија. Та се опера не даје ни у једном московском позоришту. Ова је година јубиларна за два велика композитора - Џузепе Вердија и Рихарда Вагнера. Премијера опере Вердија Бал под маскама отвориће фестивал WAGNER/VERDI, који ће бити одржан у Геликон-опери од 4. по 27. октобра 2013 године.

На репертоару позоришта има две приредбе са музиком Вагнера: његова једина комична опера Забрана љубави и премијера ове године пројекат WWW.NIBELUNGOPERA.RU. Он обухвата певачке и симфонјске фрагменте из свих тринаест опера Вагнера.

Геликон-опера има солидан вердијевски репертоар: Аида, Травијата, Макбет, Набуко и Фалстаф. У концертном репертоару позоришта је Химна нација Вердија за солисте, хор и оркестар, која се ретко изводи. Фестивал WAGNER/VERDI ће бити завршен 27. октобра гала-концертом на позорници Московског међународног дома музике.

На репертоару Геликона данас има више од 50 представа, свака је јединствена. Позориште се труди да се дистанцира од уходаних сценских остварења, изненади гледаоце новом и дрском замишљу, јарким певачким и драмским извођењем, при томе се пажљиво односи према замисли композитора.

Позориште Геликон-Опера је популарно не само код нас, већ и у иностранству. С њим сарађују истакнути музичари. Уметнички руководилац и оснивач позоришта Дмитриј Бертман је поставио више од 90 представа у Русији и иностранству, између осталих у Шпанији, где је позориште више пута гостовало. 2004. године је позориште отворило фестивалско лето у Сантандери опером Белинија Норма, где је брилирала Марија Гулегина. 2005. године на Међународном оперском фестивалу VERANOS DE LA VILLF позориште је представило оперу Вердија Фалстаф. 2010. године програм фестивала у Сантандери је отворила приредба тог позоришта Борис Годунов Мусоргског у редакцији Шостаковича.

О тесним културним контактима Геликон-опере са Шпанијом сведочи чињеница да ће за отварање нове зграде позоришта доћи сам Пласидо Доминго.

Јелена Собољева,