Знамења Дејана Манделца стигла у Москву

08-09-2013 01:00:21 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Уз благослов архимандрита храма светих апостола Петра и Павла, епископа Моравичког Антонија, у Подворју српске патријаршије у Москви 11. семптембра ће се отворити изложба иконописних радова србског сликара и уметника, Дејана Манделца. На изложби ће бити представљено 9 икона укључујући и оне ретке које раније нису излагане. Руска публика ће први пут видети србски савремени иконопис који се одликује задивљујућим нивоом квалитета и изражаја. Изложба србских икона у Русији треба да још једном подсети на заједничке традиције два пријатељска народа које су утемељене још у Византији.

Иконописац, сликар, графички дизајнер, Дејан Манделц завршио је Академију уметности и конзервације Српске православне цркве. Његов учитељ иконописа је био један од напознатијих православних сликара, протојереј доктор Стаматис Склирис. Уметник се користи византијским системом и истовремено елементима савремених праваца у сликарству. На такав начин сликар је пронашао свој лични израз. Дејан је осликао 5 иконостаса у православним храмовима у Саранову, Аранђеловцу, Смедереву, Белој Паланци и Младеновцу као и велики број радова зидног сликарства и икона у црквама широм Србије. Радови Дејана Манделца су излагани самостално 9 пута, многобројне су групне изложбе у земљи и иностранству.

Професор Горан Јанићијевић доцент на катедри за Фрескопис Високе школе Академије Српске Православне Цркве за уметности и конзервацију каже о иконопису Дејана Манделца следеће:

- Хармонизовани однос хијератичног и наративног у икони као слици-знаку, показује зрелост аутора кроз темпоралну скалу прошло-садашње-будуће, сведочећи развијену литургијску свест и искуство у којима се убедљиво показује вечно у историјском. Библијске и жанр сцене своју иконичност тачно показују у споју будућег, незалазећег светла које открива елисејску оријентацију и претварано у божанској егзистенцији, као повратак у прапостојбину духа. Иконе Дејана Манделца, у том контексту, јесу знамење узношења историјске стварности у вечни реликвијар Творца. Теме нису претходно смишљене, тако да је опус ослобођен мисаоних конструкција и пројекција, што отвара врата за догађање уметности. Она се појављује у садејству контемплације и доживљаја, у нематеријалној мисли и материји облика. Формално посматрано, реч је о радовима са уравнотеженим односима колористичких и тонских решења, тако што први показују реално у контексту пре, сада и после, а други, идеално у синтетичном повезивању времена као знамења у пре-фигуративном и откривеном у вечности. Динамичан спој лирског и експресивног најубедљиви је у компаративима потслик – осветљење, где се снажни изрази спајају у слику, која помоћу њих оживљава. Тако представљен живот јесте знамење онога коме се у љубави надамо и у кога верујемо.

Изложба Дејана Манделца ће трајати од 9. до 27. септембра у просторијама Подворја српске православне цркве у Москви.

Весна Семичастнова,