УНЕСКО: сиријски културни објекти угрожени

08-09-2013 01:39:34 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Споменици Светске баштине у Сирији могу да нестану због грађанског рата у тој блискоисточној земљи. 6 од њих је недавно укључено од стране УНЕСКО-а у списак обеката, којима прети уништавање.

Међу њима су стари градови у Дамаску и Алепу. Они спадају у најстарије насеобине у свету, које се помињу још у трећем миленију пре наше ере. Због њихове богате историје, која је очувана у виду древних двораца и џамија, Дамаск и Алепо називају културним бисерима Истока. Могао би да нестане и стари град у Босру, који је практично потпуно саграђен од црног базалта. То исто прети и Палмири, једном од најбогатијих градова позне античности, који је био место за претовар за бројне караване, који су пресецали Сиријску пустињу. У списак угрожених објеката спадају такође огромни замци Крак де Шеваље и Калат-Салах Ел-Дин, које су саградили крсташи у Средњем веку ради обезбеђивања свог присуства на Блиском Истоку. Последња тачка на забрињавајућем списку УНЕСКО-а су 40 древних сиријских насеобина из 1. до 6. века.

Генерални директор УНЕСКО-а Ирина Бокова је позвала недавно да се заштите објекти Светске културне баштине у Сирији. Све заинтересоване стране морају да предузму неопходне мере ради спречавања даље штете, која је нанета једној од највреднијих у исламском свету баштина, – изјавила је она и обећала да ће по завршетку конфликта послати специјалну групу експерата ради процене штете.

У каквом се стању налазе сиријски споменици УНЕСКО-а данас, какве кораке предузима међународна организација ради њиховог очувања? О томе је у ексклузивном интервјуу Гласу Русије испричао члан Комитета Светске баштине УНЕСКО-а Карим Хендили.

- Данас је највише пострадао Алепо, који је постао место огорчених борби. Згодан географски положај града, који га је претворио у важан економски и стратешки центар Сирије, у ратно доба му шкоди. Озбиљно је оштећена стара тврђава Алепа, саграђена у 10. веку пре наше ере. Практично је потпуно срушена најстарија на блиском Истоку пијаца Сук ал-Мадина, где се десио јак пожар. Уништен је минарет џамије Омејада – једне од највећих и најстаријих у свету. Према тим примерима може се замислити стање, у којем се налазе остали културни обекти у Сирији. Фотографије, које добијемо из зоне борбених акција, сведоче да је ситуација катастрофална. Када се у Сирији заврши рат, предстоји колосални рад за њихово обнављање. Мора да се каже да нису баш увек крива за рушења бомбардовања и артиљеријска гађања. Данас се у земљи невероватно активирали мародери. Користећи ситуацију, они врше незаконите ископине. Најпопуларније су код њих древне насеобине на северу Сирије. Они без нарочитих проблема продају опљачкано благо у иностранство, јер је због извесних разлога гранична контрола у Сирији данас слаба.

Међутим, ситуација би могла да буде много гора да нису експерти УНЕСКО-а скренули пажњу светске заједнице на тај проблем, истакао је Карим Хендили.

- УНЕСКО је алармирао у вези са споменицима светске баштине у Сирији још 2011. године, од самог почетка конфликта у тој земљи. Стално улажемо напоре да би некако утицали на ситуацију. Између осталог, у фебруару ове године у Јордану је одржан био важан међународни сусрет, који је организовао УНЕСКО, посвећен илегалној продаји предмета културе и уметности од стране месних мародера у суседне земље. У њој су учествовали полицајци високог ранга и цариници из низа земаља тог региона, који су се договорили да ће активирати размену оперативних информација. На молбу УНЕСКО-а тој су се делатности прикључили Интепол, Светска царинска организација, као и утицајни представници тржишта културних вредности. Тај рад се уродио плодом, повремено успевамо да пресретнемо отете са територије Сирије артефакте у различитим деловима света. Недавно, 29. августа, експерти УНЕСКО-а међу којима сам био и ја, срели су се са руководством сиријске Управе древности и музеја. Тај је сусрет омогућио да тачно одредимо, која је помоћ потребна сиријским археолозима. То ће, безусловно, омогућити да се ефикасније бране објекти културне баштине у тој земљи.

На крају интервјуа Карим Хендили је истакао да је списак важних угрожених историјско-културних објеката у Сирији много дужи од 6 споменика на списку УНЕСКО-а.

- На територији Сирије има више од 10 хиљада споменика, који имају огромну вредност са глелдишта историје и науке. Да их очувамо је наш заједнички задатак.

Виктор Чебарушкин,