Руски мотиви оживеће филмску смотру у Торонту

08-09-2013 12:37:21 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Канадски град Торонто по 38. пут припрема се за отварање Међународног филмског фестивала, који се сматра највећом филмском смотром Северне Америке. Организатори ће представити за учешће у разним програмима три руска филма. Још 9 филмова је на програму Недеље руског филма која ће протећи у Торонту паралелно са фестивалом.

Руски филмови који су привукли пажњу организатора филмског фестивала у Торонту разликују се од оних филмова који ће бити представљени у оквиру Недеље руског филма. у основни програм фестивала су укључене мрачне, тешке криминалне приче – Осморка режисера Алексеја Учитеља и Мајор, филм који је снимио Јуриј Биков. У првом филму борци из одреда посебне намене боре се са бандитима, у другом полицајци са обичним грађанима. Радња првог филма се одвија 90-их година прошлог века, друга у наше доба. У оба филма јунаци доспевају у ситуације које их наводе да пређу моралну црту. Режисер Јусиј Биков предтавља ову ситуацију на следећи начин:

- Постоје људи као људи. А постоје људи као звери. Али преко црте... нико не зна шта ће се десити са човеком.

У оба филма игра глумаца је одлична. Они су несумњиво динамични и квалитетни. Али бескрајне туче, гоњења, крвопролиће – вероватно тако програмска служба фестивала у Торонту замишља савремену руску кинематографију. Мрачни утисак може да развеје програм Недеље руског филма, где је представљен широк спектар тема, расположења и стилова.

Љубав са акцентом је светли филм о љубави која не види националне границе. Географ глобус пропио – лирска мелодрама о учитељу који не може да живи као остали. Кококо је иронична констатација вечног неразумевања измђу интелигенције и обичног народа. Коначно Метро је филм катастрофа, али са релативно срећним завршетком.

Канадска публика већ има навику да гледа руске филмове. Није се узалуд претходних година у Торонту одржавао Фестивал руског филма, рекла је у интервјуу за Глас Русије један од организатора Недеље руског филма Аљона Жукова.

- Најзанимљивије је било прошле године, када је дошло много Канађана и када је глумица Татјана Љутаева представила Бориса Годунова режисера Мирзојева. Како је Канађани сат и по нису пуштали, како су реаговали на овај филм – то је било одлично! Схватили смо: да, постигли смо своје, привукли смо канадску публику. Они су дошли на све филмове програма!

У оквиру актуалне недеље пуна сала је гарантована филму Легенда бр. 17, који је посвећен чувеном совјетском хокејашу Валерију Харламову. У Канади су га запамтили од прве појаве на леду у септембру 1972. године, када је одигран први меч у историји суперсерије СССР-Канада. Совјетска репрезентација је победила Канађање у домовини хокеја са 7:3. Епизоде ове игре биле су кулминација филма Легенда бр. 17. И сада на пројекцију филма позвани су канадски хокејаши. Можда је неко од њих сам учествовао у том незаборавном мечу.

Рита Болотска,