Циркус дју Солеј ће демонстирати у Москви шоу «Куза»

08-09-2013 01:10:49 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Чувени канадски Циркус дју Солеј 7. септембра почиње редовна гостовања у Москви, где ће представити један од најпознатијих и најлепших својих шоуа – Куза. Он садржи све најбоље, што је трупа створила током свог постојања – од 1984. године. Ту приредбу стручњаци називају повратком изворима циркуске уметности.

Куза је 6. приредба, коју је чувена у свету трупа донела у Москву. Недељу дана пре почетка гостовања Московљани су се нашли у веселој атмосфери припреме шоуа: У Лужницима – градском рејону, познатом сваком становнику града, пред очима стотина гледалаца су стручњаци Циркуса дју Солеј у току неколико минута створили велику куполу. Ту су они одмах организовали грандиозни флешмоб за пуштање змајева. Између осталих, када су унапред објавили о флешмобу, учеснике су замолили да дођу у пругастој одећи. Није то било случајно. Главни херој шоуа Куза – шармантни кловн Наивко, који покушава да нађе своје место у свету, обућен је у прешироки пругасти раднички комбинезон. Он читаво време покушава да лансира змаја од папира – симбол маште, али не успева. Наивко лута светом и сретне много занимљивих људи: хировитих, апсурдних, који покушавају да све окрену наопако. Уочи московске премијере арт-директор Циркуса дју Солеј Мајкл Смит је саопштио у интервјуу руској телевизији:

- Сваки шоу има првобитну идеју. Сама реч куза потиче од санскритске речи коза, шта значи кутијица, шатула. То је нешто попут црне кутијице, на којој ништа не пише, а кад је отвориш, она је пуна изненађења и неких необичних ствари.

Шоу Куза је пре свега лудо сложена и веома опасна акробатика, од које гледаоци буквално обамиру. Међутим, трикови на рубу људских могућности се лежерно нижу на сиже, који се ствара помоћу клоунаде. Овде су и пантомима-монолог тужног кловна, и право хулиганство, које стварају на позорници бројни пакосници и друга комична лица.

Како је познато, тим Циркуса дју Солеј је интернационални. У шоуу Куза, например, учествује 150 људи из 21 земље. Трећина тог састава је пореклом из земаља постсовјетског простора. Они су данас најсрећнији у трупи, јер ће у Русији Циркус дју Солеј остати више од месеца дана. У том периоду ће бити одржано 40 представа: невероватно сложених и бајно лепих.

Карина Ивашко,