Нето профит НИС-а у првих шест месеци у паду 13%

05-09-2013 07:43:09 | | http://www.wisebroker.rs/live/Trziste-Srbije/Izvestaji?conte |


Коментар: Владан Павловић, аналитичар

У недељи за нама индекси су тек незнатно добили на вредности са Енергопројектом као главним добитником (+7,1% н/н). Ова компанија је известила да је серија новоемитованих акција по основу расподеле добити тј дивиденде из 2012 укључена на приме сегмент тржишта почев од 22 Јула текуће године. Укупан број акција Енергопројекта на тржишту сада износи 10,931,292 комада. Ипак у центру пажње од компанија био је свакако НИС.

На одржаној конференцији за новинаре, генерални директро НИС-а, Кирил Кравченко, је рекао и да је НИС у првом полугодишту ове године остварио добит од 19,1 милијарду динара, што је 13 одсто мање него у истом периоду прошле године. Он је рекао да су паду добити компаније допринеле веће пореске обавезе НИС-а, које је компанија измирила, а које су у првих шест месеци ове године порасле за 37 одсто на 52,2 милијарде динара у односу на исти период лане или за 14 милијарди динара.

Поред повећања пореза, на пословање компаније је, према његовим речима, лош утицај имала и слаба финансијска дисциплина од стране основних партнера НИС-а што је довело до повећања ненаплаћених потраживања а негативан допринос дали суи мања потрошња и пад цена нафтних деривате.