Јединствена операција на дечијем срцу

26-08-2013 04:32:11 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Јединствену операцију на срцу урадили су детету хирурзи из Новосибирска. Стручњаци Научно-истраживачког института за патологију крвотока Академик Мешалкин први пут у свету су уклонили урођењу срчану ману на срцу која се ради посебним методом сопствене разраде. При томе кући се мали пацијент вратио на дан операције, већ сасвим здрав.

По правилу, пацијентима са таквом срчаном маном изводе сложену хируршку интервенцију уз коришћење вештачког крвотока и заустављања срца. Новосибирски лекари су прошли не само без тога, већ нису радили ни резове. Како је за Глас Русије рекао саветник директора Новосибирског Научно-истраживачког института за патологију крвотока Артјом Пухаљски, уз помоћ убода у грудни кош специјалним инструментом они су исправили дефект срчане преграде:

- То је прва интервенција изведена тораскопички (убодима кроз грудни кош) за лечење преграде срчане коморе малом пацијенту. Хирурзи су спојили два метода лечења, учинивши операцију најмање трауматичном, максимално ефектном и уз очување, што је крајње важно за пацијента, козметичког ефекта. Тачније, после извесног времена код детета неће остати ни трага од операције.

Пре ове јединствене операције лекари су урадили више од сто операција када се проблеми на срцу уклањају преко разреза од 2-3 центиметра. Једном речи, у Европи је оваквих операција урађено свега пет, четири од њих су у западним клиникама урадили новосибирски кардиохирурзи. Ипак Научно-истраживачки центар за патологију крвотока на томе се није зауставио и решио је да одустане од скалпела, истакао је доктор Пухаљски:

- Сада се ова операција ради без реза. Новина је у томе што приликом дефеката залистака такве операције се не раде уопште. Ми правимо убоде у специјалним областима, не заустављајући при томе срце. А рупу у прегради која допушта мешање венске и артеријалне крви, затварамо помоћу специјалног уређаја. Дете се после сат времена пребацује из реанимације у обичну собу, а увече се отпушта из клинике.

Малишан који је први на себи опробао чудеса новосибирских лекара, по речима његове маме, чак није схватио да су га оперисали. Има још један плус овакве хирургије објашњава стручњак.

- Операција омогућава да се анулирају не само хируршки ризици, већ и ризици инфекције који постоје приликом обичних операција. Сваки шав је могућност упале, гнојења. Данас смо све то избегли.

Деце са таквом срчаном маном има доста, болест је врло распрострањена. Раније су у новосибирској клиници радили 1700 операција годишње, пошто се је на опоравак одлазило скоро месец дана. Сада, по речима саветника директора Научно-истраживачког института за патологију крвотока, њихов број може да се удвостурчи. А то је скоро још две хиљаде здраве деце годишње!

Јелена Ковачић,