Хемијско оружје као црни пи-ар?

24-08-2013 12:30:06 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Ситуација око Сирије и даље се заоштрава после саопштења о примени хемијског оружја у предграђу Дамаска. Генерални секретар Организације Уједињених нација Бан Ки Мун објавио је 23. августа да намерава да упути у Сирију високог представника УН за питања наоружања – анџелу Кејн. Он је позвао сиријску владу да сарађује са групом експерата УН која борави у земљи, како би они могли да оперативно истраже последњих инцидент у источним предграђима Дамаска.

Никаквих документарних потврда да је у предграђу Дамаска кориштено хемијско оружје за сада нема. Саопштења о примени отровних супстанци 21. август аобјавили су арапски канали. По њиховим подацима, у нападу је погинуло од 500 до 2000 људи.

Званичне власти Сирије одбациле су оптужбе да су хемијско оружје примениле владине трупе, и назвале су ова саопштења провокациојом терориста опозиције.

У СБ УН Русија и Кина су блокирале покушај да се сва одговорност за тобожњу примену отровних супстанци пребаци на Асадов режим. Москва и Пекинг позвали су прво да се спроведе брижљива истрага свих чињеница од стране инспектора УН.

Руско МСП још једном је изјавило да до сада сва слична саопштења нису била веродостојна. Ослањајући се на ифмормацијама из својих извора, Русија је саопштила да је ракета са хемијским супстанцама била испаљена од стране припадника опозиције. Москва такође инсистира на што хитнијој истрази овог догађаја, рекао је представник МСП Русије Александар Лукашевич. Али око тога могу да се појаве тешкоће.

- Регион о којем је реч налази се под контролом терориста. Ми полазимо од тога да Мисија УН треба да се договори о том маневру (спровођењу истраге) са сиријским властима као са домаћинима. Није узалуд први заменик Генералног секретара УН господин Јан елиасон јасно рекао да за таква дејства неопходно је у најмању руку прекинути бојева дејства макар у време истраге.

Већина западних експерата сумња у то да су владине трупе могле да се одлуче на тако бучан корак. Тако сматра, на пример, главни уредник листа Одбрана у оквиру Високе школе националне безбедности Француске Ришар Лабевјер. Сасвим је могуће да сиријским устаницима није преостало ништа друго осим да користе хемијско оружје како би привукли пажњу јавности, сматра Лабевјер.

- Треба бити крајње опрезан приликом проучавања свих околности примене хемијског оружја у Сирији. Ова тема се појављује сваки пут када сиријска опозиција слаби. Нешто слично је било са Ираком. Тако се дешава сада у Сирији. Реч је пре о психолошком рату и покушају манипулисања јавним мњењем.

Међутим спонзори сиријске опозиције на Западу, не чекајући резултате истраге, већ су покренули кампању за подршку војног решавања ситуације у Сирији. О овоме је већ директно говорила Турска, Британија и Француска. При томе управо Париз дикритра тон у позивима да се Дамаск казни војним путем. Индикативно је да је Фрнацуска за време бившег председника Николе Саркозија била главни иницијатор бомбардовања Либије 2011. године.

У последњем интервјуу за француски канал BMFTV министар иностраних послова Лоран Фабиус је изјавио да је време војног одговора већ прошло.

Министар је такође рекао да ако СБ УН не може да донесе одлуку о догађајима у Срији, оваква решења ће се доносити другим путем.

Представник руског МСП Александар Лукашевич је назвао Фабијусову изјаву о војном одговору мимо СБ УН чудном. Тим пре што никакивих потврда чињеница о коришћењу хемијског оружја за сада нема.

Чак САД за сада не говоре о томе да је војна варијанта неизбежна. Председник Барак Обама, како је изјавио представник Стејтдепартмента, дао је наредбу обавештајним органима САД да сакупе и аналзирају све податке о тобожњој примени хемијског оружја у предграђима Дамаска.

Андреј Федјашин,