Проблем космичког смећа се компликује?

20-08-2013 01:54:08 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Adam Crowe/cc-by-nc-sa 3.0/ |


У САД желе да затворе један од система контроле космичког простора око Земље који прати смеће уорбити. То може да учини летове сателита и МКС ризичнијим. Између осталог, експерти нису једниствени у мишљењу на тај рачун.

Систем радара космичког извиђања Ратног ваздухопловства САД једноставно зову SpaceFence или Космичка ограда. То су три гигантска предајника са антенама дужине по 2 миље и шест пријемника на југу САД. Све то прати објекте у орбити од почетка 60-их година.

И сада је команда Космичких снага у оквиру Ратног ваздухопловства, решила да не продужу уговор са фирмом оператером, која је 4 године осигуравала рад Спејс Фенс. До 1. октобра сарадницима је наложено да напусте објекте радарске мреже, који треба да буду искључени. О демонтажи ограде за сада нема речи, и даља њена судбина је нејасна.

Дата радарска мрежа вити све предмете у орбити величине преко 10 центиметара. Између осталог хиљаде великих делова орбиталног смећа који прете сателитима и пре свега Међународној космичкој станици. Добијајући упозорења са Земље, станица маневрише како би избегла судар са смећем. Али после откључивања Спејс Фенс ризик за посаду МКС не расте, - други ситеми ће пажљивије пратити смеће. И Русија ће поделити са другима своје податке о ситуацији у орбити. Када на дневном реду стоје питања безбедности посаде, интереси Русије и САД су нераздвојни, убеђен је дописни члан Руске академије космонаутике Јуриј Караш.

- Русија има ситем Прозор, њен главни елемент се налази у Средњој Азији. Постоје одговарајућа средства у САД, која се налазе под компетенцијом НАСЕ. Зато сам потпуно уверен: затварање система Спејс Фенс неће представљати никакву потенцијалну претњу по посаду МКС.

Други саговорник Гласа Русије скренуо је пажњу на специфику ограде. Дајемо реч уреднику листа Новости космонаутике Игору Афанасјеву.

- Шта се говорило о огради: главна њена предност је у томе што прати објекте на висини до 24 хиљаде километара. А МКС лети много ниже. Остали предајници и системи прае орбиту до хиљаду километара. Мислим да овде посебно ризик не расте.

Али не сматрају сви експерти тако. Амерички посматрач сателита и власник сајта www.satwatch.org Мајкл Колета истакао је још једну особину Спејс Фенс. Ову мрежу не треба специјално наводити, у њу доспева све – радари раде даноноћно. Тако да предвидети кретање смећа на висинама на којима је жив саобраћај, између осталог тамо где лети МКС, сада ће бити теже.

По мишљењу експерата аналитичке америчке корпорације Ренд, разговори о искључењу Спејс Фенс нису ништа друго до посебна форма притиска на Пентагон и конгрес од стране лобија индустрије. Њима је потребно да конгрес што пре одобри издвајње средстава за изградњу мреже нове генерације, то је око 3 милијарде долара. Наруџбине очекују фирме Локид Мартин и Рејтеон. Пуштање у рад најраније 2017. године.

Шансе да ће актуални систем бити спасен ипак постоје. Желимо да мислимо да повод неће бити сударање са смећем у орбити.

Борис Павлишчев,