Третјаковка: и дуже од века траје дан отворених врата

16-08-2013 03:02:34 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Позната уметничка колекција Русије – московска Третјаковска галерија слави знаменити датум: 15. август 1893. године, пре тачно 120 година омиљени музеј становника Русије први пут је отворио своја врата за посетиоце. Данас преко милион људи сваке године посети сале Третјаковске галерије – у зграду са свечаном фасадом као „од медењака“, која се налази у центру главног града, у старинском рејону Замоскворечја.

Третјаковска галерија је први музеј националне уметности у Русији и њена популарност је заиста легендарна. Главна блага су радови класика руске сликарске школе XIX века. Ове слике – Васњецова и Шишкина, Сурикова и Рјепина, Крамског и Левитана – улазе у живот руског човека од детињства: кроз репродукције у школским уџбеницима, књижевно-уметничке часописе, па чак и бомбоњере. Оне су се увек доживљавале као највреднији део државног наслеђа. Међутим, Третјаковска галерија је постала државна тек 1918. године. До тада је била друштвена својина града, а у прво време – приватна колекција познатих мецена, трговаца Павела и Сергеја Третјакова. Годину дана пре званичног отварања музеја Павел Третјаков је на поклон Москви предао 2.000 дела сликарства. Истина, уз завештање које је затим оставио, било је дописано: „сматрам непожељним да уметничку галерију допуњују нови предмети“. Водећи сарадник музеја Лидија Јовљева каже:

- Биле су велике дебате у великој Московској градској думи – шта да се ради: да ли да се завештање Третјакова прихвати или не? И тада је донета компромисна одлука: све што је стекао Третјаков треба оставити у неприкоснвеном стању, односно на известан начин треба конзервирати његову експозицију. Ипак, ова допуна завештања се може превладати и Третјаковска галерија се може развијати као музеј који одражава поступни ток развоја домаће уметности.

Данас колекција Третјаковске галерије броји преко 100.000 експоната. Једне у њој занима староруска уметност – иконе XII-XVI век, друге – ремек-дела руског портретног сликарства из XVIII века или платна уметника из XIX која је толико ценио Павел Третјаков. Трећи више воле уметност руске авангарде с почетка ХХ века и радове савремених уметника. Овде су представљени апсолутно сви периоди руске уметности и да би се човек упознао с њима треба да обиђе седам филијала Третјаковске галерије. Међутим, и сам музеј иде у сусрет гледаоцу – буквално излази на улице града. Није прва година да галерија репродукције својих раритета излаже на зидовима зграда и огромним рекламним паноима у историјском центру Москве. Један од њених најнеобичнијих пројеката је приказивање слика у 3D-формату на једном од московских аеродрома. А најодлучнији корак према милионима људи, и то у целом свету, представља учествовање Третјаковке у интерактивном пројекту „Уметност“ који је покренуо интернет-гигант Google. Овим поводом директор Третјаковске галерије Ирина Лебедева у интервјуу за „Глас Русије“ каже:

- Овакве ствари уопште не сматрамо за предлог гледаоцима да не посећују музеј. Наш задатак је да привучемо поглед гледаоца, да привучемо његову пажњу, да га наведемо да више сазна о делу и уметнику како би дошавши у Третјаковску галерију емотивно општио са сликама, захваљујући бољој информисаности и томе што више зна о историји уметности и о музеју.

Данас је Третјаковска галерија један од сталних учесника у међународном културном животу. Међу њеним партнерима су најпознатији музеји Европе, Јапана и САД. Притом Третјаковска галерија не излаже само своје експонате на иностране изложбе, већ и прима „госте“ из многих земаља. Тако је, 120 година од отварања, планирано да се овде одржи неколико међународних изложби. Следећа ће бити посвећена светски познатој представници руске авангарде – уметници Наталији Гончаровој.

Олга Бугрова,