Лажнe "спознаје" заменика директора ЦИА

14-08-2013 01:45:46 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Изјаве заменика директора ЦИА Мајкла Морела о томе да би пад Асадовог режима могао бити главна претња америчкој безбедности дочекана је као експлозија бомбе. Мало је ко очекивао да ће званичник америчке обавештајне службе признати да највероватнија будућност Сирије без Асада није демократска држава, скројена по западним обрасцима, већ епицентар међународног исламског тероризма.

Неки медији су пожурили назвати изјаву Морела "спознајом", али да ли треба брзати? Искуство посматрања међусобних односа САД-а и њених "својеручних" терориста и побуњеника бацају сумњу у искрену забринутост Мајкла Морела.

Питер Кениг, бивши економиста Светске банке, који је многе године посветио проучавању метода медијске манипулације западних политичких и финансијских институција, прокоментарисао је за Глас Русије изјаву првог заменика директора ЦИА:

- Ако се узме у обзир контекст тог "признања", открива се да је у њему уграђена лаж. ЦИА тајно прати и управља највећом на свету операцијом пребацивања оружја из Либије у Сирију. "Сиријској опозицији" се испоручује напредно наоружање преко Турске, Уједињених Арапских Емирата, Катара и других заливских држава. Ради се о разним врстама оружја, само не из САД, како би се прикрили изворе снабдевања и финансирања.

Очигледно је, да САД поново покушавају да убеде међународну заједницу да се Америка бори са тероризмом, а у ствари она га финансира и технички опрема.

Петер Кениг подсећа да "спознаја Морела" није први случај да амерички званичници "признају" да су њихова флертовања са терористичким организацијама довела до катастрофалних резултата:

- У једном од својих отворених иступа у 2011 години, Хилари Клинтон, бивша америчка државна секретарка у то време, признала је за ВВС то што се већ много година говорило, да су САД створиле Ал-Каиду како би помогле Авганистану у борби против Совјетског Савеза. Међутим, она је закључила, Ал-Каида је изашла ван контроле и потребно ју је обуздати.

То је довело до парадоксалне и контрадикторне ситуације. На пример, САД су подржале војну операцију своје Француске против Ал-Каиде у Малију, упркос чињеници да су САД наоружавале и подржавале "сиријску опозицију" – која се, углавном, састоји од милитаната Ал-Каиде, ангажованих од стране ЦИА.

Петер Кениг истиче да су сви поступци САД у складу са концептом "Новог Америчког Века", који је веома близак руководству САД, без обзира на страначку припадност:

- Изјава Мајкла Морела у Wall Street Journal, је још један покушај да се превари и скрене пажња света са планова САД да збаце Асадов режим. Према нацрту "Новог Америчког Века", чија реализација се готово приводи крају, Сирија мора пасти, а такође и Иран, без обзира на аргументе и преговоре. Једини начин да се спаси народ Сирије и Ирана, је одлучна интервенција Русије, а можда и Кине. Таква интервенција може изазвати пропаст читавог пројекта "Новог Америчког Века". Јака и доследна економска активност ове две земље, односно, што би још боље било, целе заједнице земаља БРИКС-а, може врло брзо до темеља срушити експанзионистичке планове САД, без и једне капи крви.

Заиста, зашто тражити у изјавама америчких шпијуна искреност и "спознају," које једноставно не могу постојати? Земље БРИКС-а могу јасно ставити до знања САД да би број америчких државних обвезница, које купују Кина, Русија, Индија, Бразил и Јужна Африка могао нагло пасти, ако Вашингтон не заустави политику "режираног терора" и "контролисаног хаоса". Таква несрећна могућност би америчке лидере бацила у размишљање о последицама својих поступака. Америка не може себи приуштити да озбиљно поквари односе са својим главним страним кредиторима. Ако Вашингтон не реагује на дипломатију и међународно право, онда можда треба утицати на њега економским путем?

Валентин Миндрешеску,