Преседник Румуније прешао опасну црту

14-08-2013 01:36:05 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Румунски председник Трајан Бесеску суочава се са озбиљним политичким проблемима код себе у домовини. Његов рејтинг никако не може да се попне изнад 15%, а покушаји да се учини популарном нова пропредседничка странка за сада никако да се овенчају успехом.

Пре годину дана само интервенција америчких и европских чиновника је спасла Бесескуа од оставке и немоновног кривичног гоњења. Последња нада Бесескуа је крајње десно бирачко тело. А за јачање својих позиција на крајњем десном крилу румунског политичког поља, председник је спреман да увуче земљу у дипломатске конфликте.

Говорећи пред активистима румунских омладинских покрета, Бесеску је критиковао изјаве неких мађарских политичара који захтевају аутономију за мађарску мањину у Трансилванији. Ситуација када предедник земље реагује на изјаве страних политичара другог плана сама по себи је чудна, али председник Румуније никада не пропушта прилику да направи дипломатски скандал, чак ако је повод незначајан. Очигледно, Бесеску је решио да је мали скандал недовољан, изјавивши да ће Румунија преузети на себе регионално вођство како би показала Будимпешти њено место!

Румунски председник је прешао опасну црту, при томе сам Бесеску очигледно се придржава двоструких стандарда у погледу Мађарске. Све оно што га нервира у акцијама Будимпеште, Бесеску сам ради у погледу земаља где постоје етничке групе које званични Букурешт сматра делом румунског народа. Румунски десни политичари нервирају се због пораста броја мађарских пасоша у Трансилванији, мада румунске власти деле румунске пасоше у Молдавији, Украјини и Србији. Бесеску признаје да већина становника Молдавије не жели уједињење са Румунијом, али позива румунофилску мањину да тражи уједињење, обећавајући да ће оно бити. Трајан Бесеску, не стидећи се споствене дрскости, отворено проповеда принцип: ја могу све, други не сме ништа. Румунски председник попео се на политички Олим захваљујући америчким неоконзервативцима и очигледно је да до данас није спознао да су се времена променила и да је лоша идеја бити румунски Џорџ Буш млађи.

Његове претензије на регионално вођство могу дамо да насмеју друге земље Источне Европе. Румунија је изгубила контролу над својим енергетским ресурсима, над индустријом и финансијским сектором. Економским животом земље фактички руководи делегација ММФ. Како би се потпуно анулирале сваке шансе на регионалну подршку, Бесеску је изјавио да су Украјина и Србија земље које још треба да напредују ка правој демократији, при томе са тачке гледишта румунског председника ниво демократије се одређује односом према румунској мањини.

Румунски председник има среће што његове изјаве мало ко прихвата за озбиљно, јер у противном нека регионална коалиција би могла да покаже место самом Бесескуу. Ипак, ако румунски преседник настави да се игра ватром, он заиста може да се опече.

Валентин Миндрешеску,