Посета Русији: тактика Барака Обаме

13-08-2013 02:26:04 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Председник Барак Обама одбио је лични састанак са председником Владимиром Путином у оквиру самита Г-20 и решио да узме паузу у односима са Русијом због великог притиска јастреба из Конгреса и Сената. До таквог закључка дошли су амерички и руски политиколози.

Отказивање посете предедника САД Москви због ситуације са Сноуденом било је објављено очигледно рачунајући на америчку, а не руску публику. Тако познати стручњак за геополитику у САД Ерик Драјцер одмах је изјавио да одустајање Обаме од сусрета са Путином очи у очи јесте пи-ар корак, покушај да се спасе репутација у домовини. Амерички председник који је и тако стално приморан да лавира измђеу Демократске и Републиканске партије, присталица строже и блаже политике, у последње време не може да се позвали посебним успесима на међународној сцени. Одбијање Русије да изручи Сноудена и коначно пружање привременог политичког азила нанели су врло озбиљан ударац Обаминој репутацији у оквиру САД. Зато је амерички преседник решио да направи паузу у односима са Русијом не због лоших односа са Владимиром Путином, као што се говорило раније, већ због притиска који на њега врше присталице строге политике – војни лоби земље, сматра експерт Института за хуманитарно-политичка истраживања политиколог Владимир Слатинов.

- Јавно мњење САД сматра Обаму превише меким човеком. Ако се говрори о америчким конзервативцима и онима који се сада налазе у опозицији, они су дуго говорили да је Обама слабић у спољној политици. Прича око Сноудена била је последња кап после које се критика Обаме вишеструко увећала, тако да он није могао да не реагује на тај масовни притисак од стране конзервативних кругова.

Али чак својим одбијањем да крене у Москву и паузом у односима са Русијом амерички председник није угодио утицајним члановима Републиканске странке. Тако је сенатор Џон Мекејн изјавио да су ове мере недовољне, треба ојачати притисак на Русију, или на пример проширити списак Магнитског.

Амерички председник је попустио притиску лобија који и даље живи у стереотипима хладно грата. Али то је само у датом тренутку. У целини Обама није заинтересован за замрзавање контаката са Владимиром Путином. Одбијање личног састанка са руским председником је танани тактички потез, самтра заменик руководиоца Института за актуалне међународне проблеме Дипломатске академије Иван Сафранчук. По речима експерта, код себе у земљи Обама покушава да то представи као испољавање строгости у односима са Кремљом. Зато у дијалогу са Москвом Обамин пристанак да ипак дође у Русију на самит Г-20 биће предствљен као испољавање флексибилности.

Ову тачку гледишта потврђује и чињеница да је састанак руског и америчког прдседника одложен, а не отказан. Зато можеда када бука око Сноудена мало утихне, Барак Обама ће се састати са Путином.

Ксенија Мељникова,