Стручњаци о Обаминој конференцији за штампу: некако је све то „детињасто“

11-08-2013 10:07:36 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Преседник САД Барак Обама је напокон расејао маглу која је пала на руско-америчке односе због „случаја Сноуден“. Он је у петак 9. августа одржао непланирану конференцију за новинаре. Главне тезе излагања су следеће: Америка узима тајм-аут у односима с Русијом како би поново осмислила проблеме и извршила „калибрацију“ ових односа; САД су спремне да воде послове с Русијом. И напокон, неће бити никаквог бојкота зимске Олимпијаде у Сочију.

На конференцији за штампу Обама је објаснио своју одлуку да не отпутује на самит у Москву. Признао је да ће неслагања с Русијом бити и у будуће, али то неће бити разог да се с њом не води дијалог. Од времена пада СССР, рекао је амерички председник, у односима с Русијом је свако мало долазило до напетости и постојала је сарадња у једним областима и супарништво у другим. Међутим, постигнут је напредак у области новог СОН, Русија пружа помоћ САД у Авганистану.

- Мислим да је последња епизода („случај Сноуден“) само једна од несугласица које су се појавиле. У последњих неколико месеци их запажамо у вези са Сиријом, у вези с људским правима. За нас има смисла да направимо паузу, да осмислимо куда иде Русија, који су наши главни интереси и да извршимо калибрацију односа како бисмо учинили оно што је добро за САД, и надам се, оно што је добро и за Русију. Али, треба признати да ће неке несугласице остати и то нећемо моћи да сакријемо. Међутим, то је нормално.

Обама је рекао да не сматра потребним да се бојкотује зимска Олимпијада у Сочију, на шта позивају чак не толико десничари у конгресу, колико „лоби“ сексуалних мањина који је незадовољан тиме што је у Русији усвојен закон о забрани пропаганде хомосексуализма.

- Знам да је сад покренуто питање нашег доласка на Олимпијске игре (у Сочију). Желим да свима буде јасно: не мислим да треба бојкотовати Олимпијаду. Американци врло напорно тренирају како би се припремили за њу и чине све што могу како би постигли успех. И ако у руском тиму нема атлетичара гејева или лезбејки то њихову екипу вероватно чини слабијом.

Ово је била прва Обамина конференција за новинаре у току последња 3 месеца. Прилично велика пауза по америчким појмовима ако се има у виду да је то период који је обиловао догађајима. Укључујући и бекство из САД човека који је раскринкао глобалну шпијунажу НСА Едварда Сноудена. Бела кућа је очигледно добро припремила сусрет с новинарима. Обама је прозивао новинаре поредећи их са списком и судећи по томе што су неки питања читали с папира, она су била усаглашена.

Обамино одустајање од путовања у Москву изгледа врло „детињасто“ и штети америчко-руским односима, рекао је за „Глас Русије“ аналитичар вашингтонског истраживачког центра Globalist Research Center Мартин Сиф (Martin Sieff, Chief Global Analyst at The Globalist Research Center).

- Чак и у току хладног рата било је пребеглица с обе стране: из САД у СССР и из СССР у САД. Међутим, тад ниједан совјетски лидер или амерички председник нису то користили као основу за отказивање било ког билатералног самита. Ни председник Обама није то требало да учини. У томе лично видим утицај председниковог саветника Сузан Рајс. То је врло неразуман корак. Не мислим да је могао да га препоручи државни секретар САД Џон Кери.

Пропагандни апарат Беле куће тренутно врло упорно сугерише мисао о томе да управо САД покушавају да изведу Русију на пут напретка, али она стално нестаје у реторици хладног рата. Овај рефрен се могао чути и на последњој конференцији за штампу. Обама је чак рекао да све време покушава да помогне председнику Путину да „мисли унапред, а не уназад“, али да му то не полази за руком често. Обама овде није био баш оригиналан: Бела кућа је навикла да увек у категорију „лоших поступка“ сврстава све радње које не одговарају америчким интересима.

Рефрен о хладном рату звучи посебно чудно ако се има у виду да је управо НСА САД покренула глобално праћење у таквим размерама о којима нико није могао ни да сања у периоду хладног рата. Сарадник ЦИА и НСА Едвард Сноуден који је добио привремени политички азил у Русији је управо разобличио ову незаконитост.

Узгред речено, Обама је најавио извесне реформе у вези с НСА, већу транспарентност и одговорност пред законом. И још једном је истакао да најтајније надлештво Америке не шпијунира држављане САД, већ се само брине за њихову безбедност. Ову идиличну слику је прилично покварио лондонски лист „Гардијан“. Он је управо на дан конференције за новинаре објавио још једну у серији докумената везаних за раскринкавање из „Сноуденовог досијеа“. На основу њих се види да НСА користи рупе у закону које омогућавају шпијунској агенцији да прислушкује телефонске разговоре и да врло лако прегледа електронску пошту сваког Американца.

Андреј Федјашин,