Русија ствара „војника будућности“

10-08-2013 12:46:08 | | Глас Русије, фото: Ирина Попова, «Голос России»/ vostok.rs |


Стартовао је први пројекат који финансира руски Фонд перспективних истраживања – Војник будућности. Експерти су изнели за Глас Русије своја размишљања о томе какав ће постати борац Оружаних снага Русије за неколико деценија.

У свету превлађују две перспективне концепције опремања и наоружавања војника. Прва је оператор борбене роботизоване технике, управљач средствима за уништавање из поузданог склоништа. Друга је пешадинац обучен у снажни екзоскелет који стиче снагу Атланта. Ипак ако дистанционо управљање борбеним роботима данас више није фантастика, скелет је ствар далеке будућности, каже главни уредник листа Арсенал Отаџбине Виктор Мураховски.

- Питање екзоскелета је пре свега питање енергетике: шта ће бити извор енергије? На данашњи дан немамо принципијелно нове изворе. То је или безнин или дизел гориво, или акумулатори. Они по ефикасности заостају за нафтним дериватима бар за ред величине. Док се не појаве нови извори енергије, скелети делују као врло фантастична идеја. Али ипак покушаји да се они разраде постоје. Мислим да ће они моћи да се примењују у маршу, али приликом прилажења на поље битке и приликом борбе, тешко.

Такође експерт је прилично скептично расположен у погледу дистанционог рата. Виктор Мураховски је подсетио да такав начин вођења борбених дејстава чак у мирнодопско време није увек себе оправдавао, довољно је сетити се приче око пресретања америчке беспилотне летелице од стране иранских војника. У условима опште борбе такав систем може да доведе до пораза, истакао је експерт.

- У том погледу сам велики скептик. Шта је то налазити се ван домета ватре? На пример, аритљерија поуздано погађа циљеве до 50 километара. Хеликоптери на неколико десетина километара. Беспилотне летелице и ударна авијација на неколико стотина. Не мислим да, налазећи се у Москви, може сигурно да се управља роботом негде на Далеком Истоку. Ми имамо такве примере данас. Између осталог САД, примењујући своје беспилотне летелице великог домета у Пакистану и Сомалији, у Јемену, управљају њима са великог растојања. Али желим да кажем да се то тиче њихове примене на територији земаља које не спадају у развијене.

Међутим не подржавају сви експерти такво расположење. Како сматра војни аналитичар РИА Новости Константин Богданов, обе набројане концепције данас заслужују свестрано проучавање.

- На данашњи дан реална је интеграција свих бораца на пољу боја и њихов заједнички информациони простор. Ако човек има приступ информативном систему и може да добије информације о томе где се налазе његове трупе и трупе противника, а такође може да уноси у тај систем своје податке о томе шта је нашао, зашто да се овај систем не интегрише у средства управљања роботизованим комплексима? И екзоскелети, и системи дистанционог управљања роботима треба да се примењују заједно у оквиру јединствене операције. Њихова комбинована примена омогућава постизање максималног ефекта на пољу битке.

Посебну пажњу заслужује организација којој је поверена разрада руског комплекса Војник будућности – то је Национални истраживачки центар Курчатовски институт. Ексепрти претпостављају да је такав избор везан за научне разраде принципијално нових материјала које постоје у Центру, од којих ће се правити опрема.

Павел Силајев,