Бугарски граничари против руских туриста?

08-08-2013 02:23:57 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/L'imaGiraphe/cc-by-nc/ vost |


Учесницима протестног марша против политике бугарске владе који је започео 3. августа, могле би да се придруже и стотине руских туриста који стижу на аеродроме Варне и Бургаса. Тим пре што маршрута акције, како је објављено, укључује ова два града. Руси имају своје претензије према влади Пламена Орешарског. Тачније, према његовој граничној служби у Варни и Бургасу. Намерно или случајно, она ствара мноштво проблема путницима из Русије.

Сатима, често са малом децом, они стоје у редовима за пролазак пасошке контроле у тесним и загушљивим просторијама без клима-уређаја (а у зони доласка у Варни нема чак ни тоалета). При томе одсеци за грађане Европе су празни. Молба да се кроз њих пусте бар руске породице са децом игноришу се.

Који су узроци оваквог специфичног односа према руским туристима питали смо прес-секретара Руског савеза туристичке индустрије Ирину Тјурину.

Тако се подударило да понедљеком и петком из Русије скоро истовремено долећу два велика авиона компаније Трансаеро и I Fly. Заиста, у кабинама пасошке контроле много је света. Али зар се не може тај проблем решити?

- На нашу молбу одржан је састанак са бугарским компанијама домаћинима, а оне су се са своје стране обратиле руководству туристичке гране земље, заменику министра за економију и енергетику господину Бранимиру Ботеву. Он је обећао да ће преузети ситуацију под контролу. А треба само ставити у слободне кабине додатне граничаре. Због тога је читава збрка! Стиче се такав утисак да Бугарска прву годину ради са руским туристима и не зна колико долази руских грађана. Не мислим да у томе постоји зла намера или посебно нељубазан однос према туристима из наше земље. то је однос не према руским грађанима, већ према свом послу. летим у Варну да се на лицу места уверим да ли се променила ситуација.

Према информацијама од понедељка, 5. августа, руски грађани на аеордромима Бургаса и Варне настављају да доживљавају непријатности. И то чуди. Јер Бугарска је заинтересована за прилив руских гостију који ће битно попунити њен национални буџет. Израчунато је да у току посете руски грађанин оставља у тој земљи у просеку најмање 1200 лева или око 615 евра. Туристички прилив из Русије расте и крајем године ће се увећати за око 30%. При томе четвртину чине деца која путују у летње кампове.

Софија рачуна на туризам из Русије, тежи да привуче руски капитал. Она привлачи наше инвеститоре могућношћу да добију бугарско држављанство. Недавно усвојене измене Закона о странцима и Закона о држављанству између осталог диктиране су управо тим мотивима. Бугарске власти су изјавиле да намеравају да веома упросте процедуру издвања виза за руске грађане, визе ће се издавати мал те не непосредно на аеродромима. Али за сада ствар стоји. Можда је то и боље. Јер добре намере помножене са немаром персонала негде на аеродромима Варне или Бургаса могу да се претворе у пракси у још веће редове за руске грађане који долазе у Бугарску и који нису грађани ЕУ.

Гајане Ханова,