Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Како цртају песници

Како цртају песници

06-08-2013 12:49:19 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Andres rus/cc-by/ vosto |


Седми по реду Фестивал колекција савремене уметности који ће се одржати у Москви од 9. августа до 5. октобра, биће, по свему судећи, упечатљив и разноврстан: савремено јерменско сликарство, московски поп-арт 70-их година, најновија уметност из Холандије.

Једну од најзанимљивијих изложби припремио је за фестивал московски Литерарни музеј заједно са приватним колекционарима. Изложба се назива Цртежи песника, она обухвата 20. век и полако прелази у 21. Музеј пружа историјски део – представља експонате који спадају у прву половину 20. века, а сакупљачи углавном експонате из недавне прошлости и из данањег времена.

Главни утисак са изложбе је да руски песници 20. века нису изгубили ни интересовање, ни способности за сликање – све оно по чему су били познати песници 19. века. Они су такође мајсторски цртали на маргинама рукописа и чак су правили самостална графичка дела. На пример, Нобеловац Јосиф Бродски. Његови цртежи по маниру највише подсећају на скице великог руског песника Александра Пушкина, сматра историчар уметности Ера Коробова. Она каже да се упознала са Бродским у Петербургу још крајем 50-их година и да јој је он често поклањао своје скице.

- Део цртежа правио је у бележницама које је увек носио у џепу. Он их је поклањао. И касније, када је отпутовао у иностранство, рукописни материјали су били дати оцу, а цртежи мени.

Када погледате изложбу Литерарног музеја, можете да дођете до закључка да је међу песницима с почетка 20. века сваки други био сликар. Одлично су цртали Валериј Брусов и Андреј Бели, необичне аквареле је правио Максимилиан волошин. А Велимир Хлебњиков је претварао своје текстове у визуалне објекте. За руске футуристе је тешко рећи шта је за њих било првобитно – поезија или сликарство. Давид Бурљук, на пример, сматра се једним од угледних представника управо ликовне руске авангарде, а почео је као песник. Владимир Мајаковски је напротив у поезију дошао преко сликарства.

Владимир Мајаковски није престајао да црта читавог живота, он се сматра једним од оснивача совјетског плаката – визуално-поетског пропагандног жанра. Стално је цртао и совјетски песник Едуард Багрицки. У његовим радним свескама су портрети револуционарних војника и колега из литерарног цеха, коњи који јуре, птице у лету, једра испуњена ветром... Експресија, кретање, пробој – све као и у самој поезији Багрицког. Сликарством се бави и познати песник авангардиста данашњице Константин Кедров.

- Сликарство је прејака реч, то су пре илустрације за моје стихове. Имамо много пријатеља уметника и увек када им дођем они ми кажу: Шта има везе, узми и насликај нешто. И сваки пут нешто испадне.

Уопште спектар ликовних радова руских песника које ће представити Фестивал колекција савремене уметности врло је широк. И како би се стекао максимално потпун утисак о тој страни стваралаштва домаћих псеника, најбоље је посетити изложбу лично.

Татјана Завјалова,