Руски дани на шпанском фестивалу

06-08-2013 12:44:29 | | Глас Русије, фото: marbellarussianfilmfest.com/ vostok.rs |


Музичари, глумци и играчи из Русије, Украјине, Грузије, Јерменије и Казахстана ће учествовати у популарном фестивалу STARLITE Marabella који организује фонд холивудског глумца Антонија Бандераса. 6. и 7. август у шпанском летовалишту су проглашени за руске дане и биће одржани под називом Made in USSR.

Такав назив руских дана није носталгија за минулим временима. Он одражава суштину програма који ће видети гости фестивала. Коментарише један од организатора пројекта Јевгенија Попова.

- Назвали смо програм Made in USSR зато што најбоље што постоји у Русији на данашњи дан, рођено је још у својетско време. И странцима је, мислим, занимљив такав велики слој културе. Код нас је и јерменски играчки ансамбл Сардарабад, 45 људи који нам долазе из Јеревана. Има и сасвим младих. Таквих као што је награђени на међународном конкурсу Артјом Кочарјан и нова реп звезда, 18-годишњи извођач који назива себе Гуру. И наше признате звезде.

У дане фестивала биће одржана и шпанска премијера филма Љубав са акцентом снимљен у руско-грузијској копродукцији. На руске екране овај филм је изашао са успехом. У филму су приказани романтични доживљаји разних људи који не личе једни да друге и чије су судбине испреплетане. Идеја је једноставна: љубав не зна са преграде, границе и националности. Јевгенија Попова наставља.

- То је необично лака комедија. Одавно није било таквих филмова. Гледала сам га сама два пута заредом. Једампут на премијери, затим сам одмах отишла, купила карте и погледала га још једном, зато што је то филм са расположњем, срећним завршетком. Величанствени глумци играју – Нађа Михалкова између осталог долази да поздрави госте фестивала заједно са својим мужем, режисером Резом Гигинеишвилијем...

Руски дани на фестивалу у Марбељу су наравно пре свега срачунати на рускофонску публику. Али не само, подвлачи Јевгенија Попова.

- Врло је много људи, између осталог мојих пријатеља који се одмарају у Шпанији. Сада постоји тенденција да странци уче руски, посебно они који живе на југу – у Шпанији или на југу Француске. Пошто је овде много Руса, на посао примају људе који говоре руски, при томе не само језик комуникације, већ и језик бизниса. Хтели бисмо да то буде још и језик културе...

Руски дани у Марбељи имају добротворни карактер. Управо ову околност многи учесници фестивала наводе као најважнију за њих. Међу њима је чувени џез музичар, саксофониста Игор Бутман са својим ансамблом. У интервјуу за Глас Русије он је признао:

- Веома волим Шпанију. Једноставно људи су врло добри, занимљиви. Волим шпанску музику, књижевност. Огроман је број истакнутих уметника, писаца дала ова земља. Много пута сам тамо боравио, наступао. Последњи пут сам наступао у Мадриду са Јуријем Башметом. Свирали смо класику и џез. Одчично су нас примили. Фестивал у Марбељи је добротворан, музичари ће наступати без хонорара. Дивно је бити део тако важног догађаја.

Приходи са концерата у Шпанији ће се уплатити у фонд Поклони живот који помаже у лечењу онколошких обољења код деце. Оснивачи овог фонда су популарне руске глумице Чулпан Хаматова и Дина Корзун, које такође учествују у шпанском пројекту.

Наталија Викторова,