Невидљиви човек изашао на слободу

05-08-2013 02:07:52 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Још у четвртак ујутро скоро нико није претпостављао да ће управо тада Едвард Снoуден најзад прећи руску границу. Раније је његов адвокат Анатолиј Кучерена алудирао да ће судбина молбе о привременом азилу бити решена врло брзо. Међутим, оригинални документ су видели сутрадан само малобројни новинари, који су стално дежурали у терминалу Е аеродрома Шереметјево.

Њиховим колегама, који су стигли сат после тога, када је Сноуден напустио аеродром, преостало је само да слушају приче да је тобоже Американац обичним таксијем отишао својим пријатељима, пратила га је припадник WikiLeaks Сара Харисон. Скоро одмах после тога у мрежи се појавило саопштење да су избеглицу позвали да ради у компанији УКонтакту, да се бави заштитом корисника популарне социјалне мреже. Међутим, Сноуден се сада бави другим стварима, испричао је Анатолиј Кучерена.

- Предлога заиста има много. Он за сада никоме не одговара, јер мора да се адаптира, заборави на страву, у којој се налазио више од месеца дана. Замислите да се налазите у транзитној зони и сваки дан чујете претње Стејт департмента САД, то је озбиљна ствар.

Данас је Сноуден већ у другом статусу, под заштитом руског законодавства. То значи да може мирније да реагује на изјаве америчке стране. У међувремену на вест из Русије у САД-у су реаговали са очекиваним нескривеним незадовољством и узрујаношћу. Нарочито на позадини оптужног вердикта за редовог Бредлија Менинга, суђење којем су заштитници људских права назвали пробом процеса Сноудена. Први коментари су стигли не из Беле куће, већ од парламентараца. Демократа, сенатор од државе Њу-Јорк Чарлз Шумер је изјавио да је Русија, пруживши Сноудену привремени азил, забола САД-ама нож у леђа. Републиканац Џон Маккејн је предложио да се одговори Русији преко НАТО-а, ПРО и списка Магнитског. Коментари администрације Обаме су били уздржанији. Званични представник Беле куће Џеј Карни је изразио разочарање таквим развојем догађаја, те је поново изјавио о опасности укидања преговора Обаме и Путина у септембру. Истовремено је он подвукао да одустајање од позитивних резултата политике риситовања због Сноудена не би било право.

У међувремену у Москви не виде озбиљне разлоге за укидање септембарског сусрета Путина и Обаме. Помоћник руског председника Јуриј Ушаков је коментарисао то питтање, чим се сазнало о одласку Снорудена из Шереметјева.

- Знамо, каква се позадина формира у САД-у око тога, али никакве сигнале од америчких власти нисмо добили. Сматрамо да то питање има незнатни карактер да би утицало на државне односе. Председник Путин је више пута говорио да је то случај, који Русија није изазвала. Он је неколико пута изразио наду да то неће утицати на карактер наших односа, заинтересовани смо за њихов развој у свим правцима.

Карактеричтично је да је председник САД одбио да коментарише ситуацију са Сноуденом.

Док спорови на вишем нивоу око Сноудена не престају, сам мајстор софтвера-избеглица и даље се навикава на нову реалност. Он је већ нашао смештај – додуше, не саопштава се да ли је то стан или викендица у околини Москве – управо друга варијанта се активно разматра у блоговима. При томе нико од новинара није видео, где се сместио Сноуден. На интернету има само две фотографије, које су снимили очевици, а на којима Американац напушта аеродром. Види се радостан осмех на његовом лицу. Изгледа да он ужива у слободи и друштву неназваних пријатеља. Руска страна већ спрема позив за његовог оца да би добио улазну визу.