У САД праћење неће укинути, али ће га кориговати

02-08-2013 11:09:04 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/AJC1/сс-by-sa 3.0/ vostok.r |


Тајни суд САД у актуелном облику противречи принципима демократије, састав судија треба да буде идеолошки разноврстан, такође у његов рад треба укључити адвоката. Ово су изјавили конгресмени у току састанка са председником САД Бараком Обамом, на којем су разматрани програми специјалних служби за тотално праћење.

Стране нису саопштиле детаље састанка. Зна се само да је било речи о увођењу нових ограничења за специјалне службе и за промене у раду Тајног суда за послове стране обавештајне службе. Он је управо издао скандалозне налоге за тотално праћење. И како кажу учесници саветовања, Брак Обама је пристао на неке промене.

Сенатор Рон Вајден је управо у четвртак представио нацрт закона који треба да учини рад Тајног суда транспарнтнијим. Ево шта је Рон Вајден рекао новинарима.

- Овај суд, Тајни суд за послове стране обавештајне службе, врло широко је тумачио Патриотски акт и дозволио је сакупљање милиона снимака телефонских разговора грађана САД који поштују закон. Управо овај суд је де-факто дозволио да се тако слободно користи Патриотски акт и да се меша у лични живот стотина милиона Американаца. И треба истаћи да у том суду нема никог ко би могао да представи друго мишљење. Не знам ни један други суд који би био исто тако пристрасан и једностран.

Вајденов колега, сенатор-демократа Ричард Блументал, изјавио је да у актуелном облику Тајни суд противречи принципима демократије. Али најважније је да у суду, по мишљењу политичара, треба да се појави дужност јавног адвоката:

- Овај суд је аномалија о отвореној демократској влади. Он ради над тајним случајевима, доноси тајне одлуке и противречи принципима отворености и контроле друштва, који су својствени за демократске институције. Наши нацрти закона су врло једноставни и треба да промене метод избора судија који раде у том суду. Састав судија треба да буде разноврснији како по идеолошким погледима, тако и географски. И такође предлажемо да се уведе дужност адвоката. И његов штићеник ће бити Устав САД. Нажалост, сада као никада њој је потребна заштита у том Тајном суду.

Сада је у Когресу изнето више од десет разних нацрта закона или поправки које пооштравају контролу програма праћења и правила посматрања грађана. Између осталог реч је о смањењу рока чувања тајних обавештајних информација са пет до две или три године. Такође се предвиђа убрзавање процеса проучавања података. Када ће Конгрес приступити разматрању ових законодавних иницијатива, за сада се не зна.

Председник РФ Владимир Путин изјавио је да после завршетка државне службе почеће да се бави јавном делатношћу. Одговарајући на питање једног од учесника омладинског форума Селигер-2013. у Тверској области северно од Москве, он је рекао: Моја политичка каријера се наставља, а када се она заврши, остаће јавна делатност.

Роман Мамонов,