Мост у Мурому проглашен најлепшим у Русији

02-08-2013 11:02:34 | | Глас Русије, фото: ОАО "Трансмост"/ vostok.rs |


Мост преко реке Оке у региону града Мурома проглашен је најлепшим у Русији. Он је победио на савезном интернет-гласању које се одвијало током године на сајту Федералне агенције за путеве Росавтодор. За то време десетине хиљада руских грађана стигло је да изрази своје симпатије.

За учешће у конкурсу било је одабрано 16 најлепших мостова Русије. У финале конкурса ушло је само 5. Међу њима гигант из Ханти-Мансијска преко реке Иртиш са фантастичним називом Црвени Дракон, прелазак преко реке Об у околини Сургута, мост преко реке Амур у Хабаровску и Велики Обуховски мост преко реке Неве у Санкт-Петербургу.

Почасно звање Најлепши мост Русије освојио је висећи мост преко реке Оке у граду Мурому. Он се може назвати знаменитошћу светског нивоа. Мост се сигурно држи на челичним ужадима причвршћеним на три стуба од армираног бетона. Два се налазе на обали, један усред реке. Укупна дужина моста износи километар и по, висина 86 метара.

Приликом одређивања победника узимана је у обзир не само естетика, већ и пропусни капацитет моста, говори представник прес-службе Росавтодора Дмитриј Игњатјев.

- У предности моста победника треба убројати и то што он осигурава непрекидну везу неколико руских региона одједном – Мордовије, Татарстана и Башкирије, као и југозападних региона Нижегородске и Владимирске области. Осим тога, он је део заобилазног пута око Мурома који изводи све транзитне токове ван града.

Становници Мурома су победу примили са одушевљењем. Како је рекла начелник одељења за туризам Мурманске администрације Анастасија Симонова, за мост је гласао читав град.

- Наш мост је заиста врло леп. Много туриста, свадби, долази на мост и фотографише се за успомену. Пошто је мост на врло живописном месту. Са њега се пружа предиван поглед на реку Оку и лепе обале. Постоји мала особеност: у ветровито време, то је већ много пута примећено, мост као да пева. Управо на оним ужадима која држе наш мост, ветар свира мелодију коју свако може да чује.

Сада ће овај мост красити меморијална таблица: Победник савезног гласања Најлепши мост Русије.

Организатори истичу да је конкурс био приређен поводом програма Федералне агенције за путеве за развој и реконструкцију мостова. Један од главних задатака је привући инвеститоре у реализацију великих инфраструктурних пројеката. Како се рекао Росавтодор, ове године је започело пројектовање 63 нова моста у разним регионима земље. Један од њих је преко реке Лене у области Јакутска.

Светлана Калмикова,