Стартовала експедиција по арктичкој маршрути Семјона Дежњова

02-08-2013 10:38:51 | | Глас Русије, фото: ratnikjournal.narod.ru/ vostok.rs |


Девет руских учесника кренуће на јединствену експедицију - пловидбу по Северном морском путу. У оквирима пројкета „Чукотка - територија открића“ они ће на дрвеним бродовима из луке Тикси у Јакутији до Анадира на Чукотки пловити по легендарној маршрути руског морепловца Семјона Дежњова.

1648.године у време своје експедиције Дежњов је открио Берингов мореуз, који дели Азију и Америку.

Неколико недеља имаће учесници ове експедиције на располагању, како би прешли 4000 километара по суровим, чак и током летње сезоне, арктичким морима. Они ће прећи преко Лаптевског мора, потом Источно-Сибирско и Чукотско море, обићи ће око рта Дежњова и проћи читав Берингов мореуз до Анадира. Јединственост овог путовања је у томе што нико после Семјона Дежњова није овај пут превалио у дрвеним баркама- бродовима.

Специјално за ову експедицију, према старим цртежима, била су саграђена два брода „Свети Никола“ и „Апостол Андреј“. Ови бродови су копије старих руских једрењака на којима су у 16.и 17.веку руски морепловци ширили границе Русије након географских открића. Савремене копије су опремљене моторима и навигационим системима.

Ипак, о свим изазовима који очекују учеснике експедиције говори уа „Глас Русије“ капетан брода „Свети Никола“ Алексеј Воловој:

- Сада се налазимо око источне обале залива Буор-Хаја. То је близу луке Тикси. Нажалост, веома сложена ситуација са ледом не даје могућност да се прође Јанскијски залив, управо сада ми покушавамо да обиђемо још једно ледено поље, леда уопште има много, али, срећом ветар нам иде на руку и није било великх таласа.

Ове године се навршава 365 година од момента када је Семјон Дежњов стигао до Беринговог мореуза између Чукотке и Аљаске. „Ми смо решили да читав свет подсетимо на ово“- говори шеф комитета спорта и туризма Чукотског аутономсног округа и идејни творац Ирина Рјабухина:

- Ово је знаметини догађај за Русију и читав свет. Ми смо схватили да је име овог човека поптуно заборављено. Покушали смо да овом догађају дамо нови импулс и да привучемо пажњу. Таква имена као што су Дежњов, Хабаров, Попов многи готово и не памте. Хтели смо да направимо такав пројекат, који би могао да буде лајтмотив за туристичку кампању. Решили да покушамо да поновимо овај поход.

Финиш експедиције је планиран за септембар ове године. У то време у Анадиру ће бити одржане свечаности посвећене Семјону Дежњеву и његовом великом географском открићу.

Светлана Калмикова,