Сноуден добио привремени азил

02-08-2013 10:29:14 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Први заменик председника Комитета за међународне послове у Савету Федерације Џабаров Владимир Михајлович прокоментарисао је додељивање привременог азила Едварду Сноудену:

- Колико сам ја разумео, он ће сада добити привремени азил у Русији. Али, највероватније Русија му неће омогућити да овде остане са сталним азилом, јер у овом тренутку нема основа за то. Мислим да је питање довољно деликатно и неће се решавати током једног месеца. Али, са друге тачке гледишта, све је правилно, овом човеку прети озбиљна казна у САД, чак можда и смтрна казна. Зато, мислим, ова тема би требало да се решава за столом током дипломатских преговора, преговора међу руководством специјалних служби, чак на нивоу држава.

Знате, мислим, док стоји ово питање, добро је да му је додељен привремни азил како би ситуација постала јаснија- шта и како може да се одрази на спољно-политички имиџ Русије. Све то не даје основ да се тачно каже какво ће решење бити донето на крају.Вероватно, привремени азил се даје како би се разумело чему све води и куда се даље кретати.

Али, у принципу, председник је рекао веома мудре речи: нама није потребан човек који ће да полива керозин, пожар нам није потребан у иначе сложеним односима са Америком током последњих година. Зато, мислим, ако он буде стално наносио штету својој домовини, онда то вроватно неће бити добро. И Владимир Владимирович је у праву ако он само тражи азил као човек, а ако он планира да користи руску територију за оштре нападе на своју постојбину из које је побегао, онда ће вероватно свака држава то прихватати веома негативно-у том смислу, у првом реду, наравно и САД.

Михаил Куракин,