Велика реконструкција у Малом театру

01-08-2013 12:48:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Најстарија позоришта Москве – бивша царска позоришта – једно за другим преживљавају рестаурацију и реконструкцију. Пре две године завршени су компликовани радови у историјској згради Бољшог театра, а сада је дошао ред на Мали театар. Његова зграда се налази поред Бољшог, са десне стране Позориштног трга, на који обе зграде излазе својом фасадом. Завршетак радова планиран је за 2016. годину.

Мало позрориште је драмско. Оно се сматра чуварем традиције руске глумачке школе. Често га називају домом Островског, по имену оснивача руске драматургије, чије представе су скоро све без изузетака биле постављене на сцени Малог театра. Сам островски је у 19. веку још радио у здању које се сада реконструише. То је вила трговца, коју је власник прерадио за позориште, објекат културног наслеђа од федералног значаја. У току рестарурације поштују се све обавезе на очувању споменика, подвлачи генерални директор позоришта Тамара Михајлова.

- Када смо разговарали са рестаураторима, поставили смо им задатак да учине тако да после реконструкције споља ништа не буде промењено, да не буде новотарија.

Радови се воде већ пола године, али споља се не виде. Грађевинци раде под земљом: јачају темељ у сложеним геолошким условима, карактеристичним за центар Москве. На рпимер, испод позоришта по дијагонали пролази подземна река неглинка. Сада ће је пустити мимо здања, а саму зграду ће ставити на огромну бетонску основу као на постоље.

У сали ће седишта бити замењена удобнијим, мада сам облик сале и сцена ће остати претходни. Материјали, декор, боја, све ће бити исто као и пре рестаурације. Решено је да се сачува чак такав анахронизам као место за суфлера. А за демонстрацију богате музејске колекције сакупљене за два и по века постојања позоришта, између осталог, позоришних костима чувених мајстора прошлости, користиће се могућности модерног формата 3Д. Рестауратори ће очигледно морати да раде не дирајући кров зграде. По легенди коју су преносили мајстори ове сцене из генерације у генерацију, кров се не сме отварати, тврди уметнички руководилац позоришта Јуриј Соломин.

- Ми кажемо: Само не подижите кров у сали! Стари су говорили: душе ће одлетети, не само оних који су излазили на сцену, већ и оних који су долазили у публику!

Док се врши рестаурација унутар зграде, трупа намерава да ради и приказује представе у филијали позоришта.

Јелена Андрусенко,