Ту-134: одлазећа легенда совјетске авијације

30-07-2013 11:43:15 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Пре 50 година, 1963. године, одржан је први лет авиона Ту-134. Овај млазни авион један је од најуспешнијих пројеката у области путничке авионске индустрије. Он је ушао у историју цивилне авијације као најмасовнији магистрални совјетски авион. Ту-134 се извозио у Чехословачку, ДР Немачку, Бугарску, Мађарску, Југославију, Вијетнам.

Овај блискомагистрални авион је био пројектован почетком 60-их година прошлог века у бироу под руководством чувеног инжењера Андреја Тупољева. Ту-134 је био први домаћи путнички авион који је прошао званичну међународну сертификацију. Пројекат се испоставио врло успешним и иновативним за своје време. То је био пун погодак, истиче генерални директор компаније Алијанса националних технологија Авинтел Виктор Прјадка:

- Авион је имао два мотора, зато у поређењу са другим авионима, на пример са 4 мотора, он је имао предност. Бука у поређењу са претходним авионом Ту-104 је била смањена захваљујући смештању мотора у реп. Постојање два мотора је омогућило да се смањи цена експлоатације летелице. Ту-134 је доспео управо у онај спекатар где је имао оптималну потражњу. Прво је домет његовог лета износио око две хиљаде километара, затим је био увећан како су били модивиковани резервоари за гориво. Тренутно авион се користи углавном у реновираној варијанти бизнис-џет.

По речима Виктора Прјадке, авион има пречник трупа од скоро три метра. То је омогућавало да се у салону осигура комфорни положај путничких фотеља. За низ година експлоатације Ту-134 је по показатељима поуданости био практично непогрешив. Ипак постепено се број летелица које се користе смањује, што је везано за искоришћење ресурса и смањење броја резервних делова. Ту-134 се сматра једним од најбучнијих у свету. Ево зашто је експлоатција Ту-134 у земљама ЕУ била забрањена пошто је Међународна организација цивилне авијације 2002. године пооштрила норме буке за авионе. Данас се он углавном користи у унутрашњем саобраћају у Русији и земљама ЗНД. При томе од јануара 2012. године за летове на територији Русије се користе само авиони који су додатно опремљени системом за упозоравање на судар са земљом. Свака ехника застарева и треба је модернизовати, али овај процес не може да траје бескрајно, сматра председник секције за историју авијације и космонаутике Санкт-Петербуршког одељења РАН Виталиј Лебедев.

- Несумњиво са Ту-134 ћемо се временом опростити заувек, ма колико да то жалосно звучи. Али смениће га нови авиони, између осталог Суперџет-100. Али не бих ракао да је управо Суперџет она летелица која ће заменити Ту-134. На тржишту и у Русији и у иностранству постоји прилично модификација летелица ове класе. Између осталог на руском тржишту се користи Ан-140, добро су се показали бразилски Ембрајери, свој авион ове класе је направила и Кина. Код нас у своје време био не направељен као замена за Ту-134 величанствени авион Ту-334.

Ту-134 је постао један од најмасовнијих путничких авиона који су прављени у СССР. Укупно је било произведено 852 авиона. На бази њега прављене су летеће лабораторије за увежбавање нових узорака авио и космичке технике. Више од сто таквих летелица тренутно се користи у Русији и иностранству.

Олег Нехај,