Меморијално дежурство Хасан-2013

30-07-2013 11:01:05 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Пре 75 година, 29. јула 1938. године, јапанска војска је упала на територију Совјетског Савеза у области језера Хасан. У погранични конфликт је било укључено са обе стране око 35 хиљада војника. За 12 дана борбе су биле завршене потпуним разбијањем освајача. У Приморју јубилеј се обележава међународним меморијалним дежурством Хасан-2013.

Језеро Хасан налази се 130 километара југозападно од Владивостока, у близини обала Тихог океана. На споју са кинеском и корејском границом пре 75 година водиле су се борбе за брда која се налазе уз језеро. Овај погранични конфликт је био последица заузимања кинеске Манџурије од стране Јапана и стварањем на окупраној територији државе Манџукуо. тамо је била смештена јапанска армија од 130 хиљада војника која је представљала претњу по СССР.

29. јула 1938. године чета јапанских војника је напала совјетску пограничну стражу на брду Безимена. Једанаест граничара на челу са поручником Алексејем Миљутином дочекало је самураје наоружане до зуба прецизном паљбом из митраљеза и пушака, прешавши у контранапад бајонетима на надмоћног непријатеља. Али брдо нису успели да задрже. Други јапански одреди су после упорних борби заузели брдо Заозерна у близини. То није био рат – допломатски односи између две земље су задржани, истиче историчар Вадим Рогински.

- Тада се десио дипломатски скандал. У Москву су позвали јапанског амбасадора Сигемицуа и дали му документа према којима је то била својетска територија. Јапанци су са своје стране послали документа да ова територија припада Манџукуоу.

Другог августа у победоносном контранападу совјетска команда је употребила тенкове и авионе. 11. августа је било скопљено примирје, према којем је успостављена претходна граница, одређена још 1886. године Хунчунским споразумом између Русије и Кине. Иза кулиса хасански догађаја било је доста драматичних епизода које до данас изазивају дискусије међу историчарима. То је и оставка команданта Василија Блухера, и јапански Меморандум танаки. Према овом документу, чија веродостојност је и данас не баш беспрекорна, Јапанци су тих година планирали заузимање земаља Југоисточне Азије, СССР, а затим и Европе. У сваком случају борбе код језера Хасан и оружани конфликт који је уследио после годину дана на монголској реци Халхингол били су препрека на путу агресивних намера јапанских војника.

Почетком августа у Приморској покрајини биће одржано Савезно меморијално дежурство Хасан-2013. У плановима војно-историјских клубова је прва реконструкција хасанских борби. Према речима команданта приморског трагачког одреда АвиаПоиск Јарослава Ливанског,

- У војно-историјској реконструкцији учествују Јапанци кој су дошли директно из Токија. Са авиона право у борбу. 10. августа ми ћемо реконструисати борбу за врх Безимена. Затим одолазимо у регион бивших борбених дејстава у области језера Хасан, где ћемо до 25. извести теренске радове. Циљ је да овековичимо сећање на погинуле војнике.

Јубилеј хасанских борби ће се обележавати у читавој Приморској покрајини. Програм предвића довођење у ред гробова и споменика херојским браниоцима граница земље. У Владивостоку свечаности ће започети 4. августа. Конвој сећања ће проћи покрајином и сакупити се кроз неколико дана на основне свечаности поред језера Хасан.

Михаил Аристов,