Алжирски плаћеници у Босни

28-07-2013 01:52:28 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Неколико година на челу алжирске Оружане исламистичке групе (GIA - Groupe Islamique Armee) налазио се 37-годишњи Абу Џамил(Abu Djamil), који се током дужег времена налазио у Босни. Према његовом мишљењу, тамо постоји прави пријатељски однос према муџахединима и њима су тамо пружени сви услови, бољи него у Мароку. У Босни је он стекао борбено и терористичко искуство.

Управо ове заслуге у иностранству и позитивне оцене од његових ратних колега пружили су му могућност да заузме тако високи положај. Алжирски екстремисти, који врбују у своје редове регруте из норманских племена, одавно су припремљени за терористичке акције у Европи. Босна се давно претворила у добар полигон за нове борце за исламско дело.

Логори муџахедина код Тузле, Орашца тренутно су конзервисани. Истина у логору припреме нових бораца за исламско „дело“ у Орашцу илегално се наставља обука кадрова нових кадрова. Сада се активност одвија у великој тајни. Један од терориста, који наравно под туђим именом ради у Босни, је изјављио: „Ми тражимо начин смрти да би се достојанствено срели са Алахом у рају. Што више живота повучемо са собом, то ћемо већи опраштај добити на небесима“. Терориста је убеђен, да Американци, који од 1995. године држе Босну под строгом „контролом“ немају могућности да открију његову специјалну јединицу, која се скрива у планинама у Босни. „Ускоро ће цео свет сазнати о нашој групи, чије је име „Босанско-исламски џихад“,- изјавио је фундаменталиста-фанатитик.

Светска исламистичка мрежа се чврсто основала у Европи управо током рата у БиХ. 10 хиљада муџахедина и припадника иранске „револуционарне гарде“ уз подршку CIA, направили су од Босне неку врсту „одскочне даске“ за исламске терористичке групе у самом центру европског континента. Затим су проширили свој утицај и почели активну делатност у Албанији, на Косову, у Македонији, на југу Србије. Босански војни полигон на којем су прошли војно стажирање бројни плаћеници, постао је канал за пребацивање и припрему терориста. Они, који су прошли рат у БиХ, могли су без посебних проблема да учествују у свим регионалним сукобима.

Узгред, већ сам спомињао да је део „босанских ветерана“ легално добио држављанство БиХ и потпуно мирно се креће у свету са пасошима Босне и Херцеговине. Међу њима и 75 египатских терориста, за којима трага низ тајних служби због бројних терористичких акција. Током рата је било формирано неколико специјалних борбених јединица, које су ушли у „Ханџар-дивизију“. Она је имала на располагању 6.000 елитних специјалаца и око 4.000 особа који су обезбеђивали логистику. Њоме су руководили специјалци бин Ладена, као и ветерани из Авганистана, Пакистана. Након завршетка босанског рата, „исламски пси рата“ су се пребацили у специјалне логоре у Албанији, затим су учествовали у рату на Косову и у Македонији. Сада се део њих основао у Санџаку.

(Наставиће се)

Константин Качалин,