Јубилеј «детета из епрувете»

25-07-2013 09:50:18 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Пре 35 година је у британском градићу Волдем рођена Луиз Џој Браун – прво у историји дете из епрувете. Долазак на свет она дугује екстракорпоралном оплођењу (ЕКО). Научници су назвали ту технологиу продором у медицини.

Свакако, дете из епрувете је само израз, научници и даље не могу да изађу на крај без мајке. У време ЕКО јајну ћелију ваде из организма жене, вештачки оплођују, добијени ембрион (или ембриони) се развија у инкубатору, после тога га враћају у мајчину утробу. Многи начници сматрају технологију ЕКО највећим достигнућем медицине 20. века. Зато је један од аутора те технологије Британац Роберт Едвардс постао нобеловац.

Данас је процедура ЕКО веома популарна у Европи и САД-у – она не смо омогућује неплодним паровима да добију дете, већ и планирање трудноће – ембриони се могу припремити унапред, те смрзнути бити припремљени у правом моменту. Жена може да одлучи колико деце жели да има. Иначе, према речима научника, ЕКО доприноси демографији Старог Света. Међутим, та технологија има имного противника, који скрећу пажњу на морално-етичке аспекте, – објашњава лекар-репродуктолог Денис Огородников.

- Сама од себе технологија ЕКО има минимум етичких нијанси, јер у њој учествуу супруг и супруга – грађани, који имају проблеме с рађањем деце. То је дијагноза, која се превазилази уз помоћ те технологије. Међутим, сама технологија не сме да буде оптерећена допунским опцијама – да ли је реч о сурогатном материнству, донацији сперме и јајних ћелија, донацији ембриона.

Управо те опције – нарочито уништавање сувишних ембриона или пресађивање сурогатној мајци изазива критику од стране религиозних и друштвених организација, научника, а чак и влада. У неким земљама, например, забрањено је сурогатно материнство. Највеће религиозне конфесије се веома обазриво односе к ЕКО. Један од главних критичара ЕКО - католичка црква – сматра да је људски ембрион већ личност, дакле, његов пренос се може третирати као трговина робљем, а негово уништавање треба сматрати абортусом. Православна црква је категорично против коришћења донаторског материјала ради оплођавања.

У научном свету такође нема јединства. Један део научника позива да се одустане од предрасуда и страха. Ако постоји могућност да се побољша живот и здравље људи, то треба обавезно искористити.

Управо то узнемирава противнике ЕКО у научној средини – повратак селекцији човека. Могућност експеримената с људским ембрионима и клонирање људи. Тим пре, неке технологије су блиске томе. Британска влада припрема нацрт закона, који дозвољава при ЕКО коришћење генетског материјала трећег лица. Замена такозваних митохондрија ће омогућити да се избегну опака оболења. Међутим, будуће генерације ће добити промењени састав ДНК. Спорови се воде и око етичке стране питања. Какав ће бити правни статус донатора? Он је уствари трећи родитељ детета.

Влад Гринкевич,