Железничка катастрофа у Шпанији – највећа током 40 година

25-07-2013 07:06:44 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Узрок катастрофе путничког воза на северо-западу Шпаније могла је да буде превелика брзина. Број жртава железничке катастрофе се повећао на 77. 143 човека је рањено. Путнички воз је исклизнуо из шина у среду увече близу града Сантјаго-де-Компостела у шпанској Галицији. Укупан број путника је био 218.

Катастрофа у Галисији је највећа у Шпанији током 40 година. Услед хаварије су локомотива и 4 прва вагона исклизнули из шина, средњи је пао низ падину близу стамбених кућа. Још три вагонга су се преврнула. Према првобитној верзији шпанских медија, воз се није уклопио у нагли заокрет. Данас експерти сматрају да је највероватнији узрок катастрофе претерана брзина. Представник владе аутономне заједнице Галисија је изјавио да је брзина воза у моменту хаварије износила 220 километара на сат. Према другим подацима, брзина композиције није била већа од 180 километара на сат. При томе је максимална дозвољена брзина на том делу железничке пруге 80 километара на сат.

Међутим, настале су и забрињавајуће верзије. Месни становници су саопштили да су у моменту хаварије чули неку експлозију.

Министарство унутрашњих послова Шпаније је са своје стране демантовало верзију терористичке акције као узрока трагедије. То није саботажа, ни терористичка акција, - испричала је за Глас Русије директор руске службе радио Екстеријер де Еспанија Светлана Демидова.

- Тај део железнице – 3 километра од Сантјаго-де-Компостеле није нови, зато нема специјалне техничке карактеристике за високобрзинске возове. То је стари део железничке пруге, који је радио још за владавине Франка, те је био реновиран 2011. године. После 80 километара директне пруге на овом делу је нагли заокрет, зато је дозвољена максимална брзина 80 километара на сат. Нажалост, на том делу пруге не ради Европски аутоматски систем упозоравања о премашеној брзини, међутим, морао је да ради шпански систем аутоматског кочења АSFА. Ако се композиција креће брзином већом од 80 километара на сат, она је морала да буде аутоматски заустављена. То се није десило.

Стручњацима предстоји да открију, зашто је затајио тај систем. На месту катастрофе и даље раде припадници ванредних служби и иследници. Помоћу моћних дизалица се подижу оштећени вагони. Кретање возова је на том делу пруге привремено обустављено. На место трагедије је стигао премијер Шпаније Мариано Рахој. Он је изразио дубоко саучешће породицама погинулих.

Данас је у Сантјагу-де-Компостела морао да буде одржан велики празник, посвећен светковинама светог Јакова, покровитеља Шпаније. 25. јула је такође Дан Галисије. Гомиле ходочасника и месних становника обично се окупљају на тргу код главне катедрале града, где се, према предању, налазе мошти великог апостола Господња. Природно је да су свечаности укинуте.

Катастрофа воза у Галисији је постала први догађај на железницама Шпаније, сличан терористичкој акцији у марту 2004. године. Онда су у Мадриду била дигнута у ваздух 4 локална воза. Експлозије су организовали досељеници из Северне Африке да би се осветили Шпанији за учешће у рату у Ираку. Услед терористичке акције је тада погинуло 190 људи, рањено је било око 2 хиљаде.

Светлана Калмикова,