Заштита од лавина

25-07-2013 10:55:10 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Руски стручњаци су изумели уређај који штити од планинских непогода – лавина. Нови систем претпоставља изградњу цевовода са загревањем у којем ће се снежна лавина топити дуж траса на планинским деоницама.

Радници Северно-Кавкаског рударско-металуршког института су потрошили годину дана радећи на изради система за заштиту од лавина. Прво су била истраживања, па научна разрада, а затим је добијен дуго очекивани резултат. Изум ће осигурати безбедност планинских подручја Републике Северне Осетије, а касније се може појавити и у планинским областима других региона Русије.

Принцип деловања уређаја за заштиту од лавина је следећи: између планине и пута се прави акумулациони ископ, - рекао је један од аутора изума Руслан Кортијев. У ископу се налазе азбестно-бетонске цеви у којима су пробушени отвори. У цеви су постављени грејни елементи.

Кад лавина силази кроз њих она уз њихову помоћ почиње да се топи, – објашњава Кортијев.

Такозвани „акумулациони ископ“ може да прими до две лавине. Јер, захваљујући загревању снежна маса се знатно брже претвара у воду. Новина је ефикаснија и економски исплативија од објеката за заштиту од лавине који данас постоје, истиче Руслан Кортијев. Метар дужни новог уређаја ће коштати отприлике пет пута мање него метар дужни ранијих изума који, осим тога, нису толико ни поуздани. Старо опробано средство – потпорни зидови – често пропушта снег. Он прескаче преко њих, не стиже да се растопи, а следећа лавина доспева на пут и блокира га.

Нови уређај је потребан за планинске деонице. Прорачун за изградњу таквог објекта за сваку зону се врши појединачно. Уређај за заштиту од лавине може се примењивати за нагиб до 38 степени. Рачуна се површина нагиба и колика количина снега може да падне на деоници. На основу ових података се прави акумулациони ископ. И снег, како су показали експерименти, силази управо у ископ који је томе намењен.

Засад у свету не постоји аналог овог система.

Олга Соболевска,