Евгениј Јевтушенко више него песник

22-07-2013 10:52:49 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Тај човек је јединствен у свему. Он има чак два рођендана: рођен је 18. јула 1932. године, али у личној карти пише: 1933. године. Дакле, свој јубилеј чувени руски песник Евгениј Јевтушенко слави два пута. Своју 80. годишњицу је он прославио протекле године издањем 5 књига и тадиционалном стваралачком вечери у московском Политехничком музеју. Ове године, нажалост, попустило је здравље, Евтушенко се опоравља после хируршке операције у својој америчкој кући.

Евгениј Јевтушенко спада у плејаду песника из 1960-их година, који су доспели у књижевност захваљујући таласу такозване идеолошке југовине из тог доба. Јарки, храбри, бунтовни, талентовани, ти су песници узнемиравали свет. Одушевљење је било феноменално. Њихови наступи су се одржавали у дупке пуним салама. Њихова дела су читали, познавали су њихова лица. Већ нема међу живима Роберта Рождественског, Беле Ахмадулине, Андреја Вознесенског. Остао је само Јевтушенко.

- Највише сам писао о љубави и политици. То су два осећања – љубав, нежност које су ме пуниле. И од срамоте због нечег.

Љубав – то је разумљиво. Без лирике, без осећања нема поезије. Евгениј Јевтушенко је више пута био заљубљен, имао бурне романе, женио се, он има 5 синова. Што се тиче политике, довољно је да се сетимо ремек-дела из 1960-их година – песму Бабиј Јар, песме Наследници Стаљина, Тенкови газе Праг. Свако од тих дела је било догађај! Песник је написао Бабиј Јар после посете Кијеву, где је нашао сметиште на месту масовног стрељања Јевреја од стране хитлероваца у време Другог светског рата. Та је песма раскринкавала власти, које су прећутале трагедију Холокауста. Песма Наследници Стаљина је била написана одмах после изношења тела Стаљина из Маузолеја на Црвеном тргу Москве: тиранина нема, али је жива идеологија вође, живи су њени апологети! Тенкови газе Праг је реаговање на увођење у Чешку совјетских снага. И то, поред стихова, он је послао 1968. године влади своје земље протестни телеграм против мешања Совјетског Савеза у револуционарне догађаје Чешког пролећа. Он је увек био веома актуелан – прави трибун! Одлика Евгениј Јевтушенка је увек била опширност. Када је постао познат, он је обишао читаву Русију, многе земље. То није била љубав према путовањима – истиче сам песник - то је посебна филозофија.

- Зашто волим да наступам: кад стојиш на позорници - било у Ханти-Мансијску, било Владивостоку, Њу-Јорку, Гватемали – видиш жива људска лица, очи пуне суза или озварене осмехом. Онда схваташ: то је твоја Отаџбина. То је Отаџбина која обухвата Русију. Без љубави према Русији за руског песника нема ништа. Човечанство почиње од родног места. Међутим, постоји и велика Отаџбина – читаво човечанство.

Између осталог, дела Евгениј Јевтушенка су преведена на 70 језика. Он није само књижевник. Например, 1983. године је он дебитирао као филмски редитељ – снимио је свој први филм-драму Обданиште. После неколико година је он снимио филм Сахрана Ситаљина. Оба филма су заснована на биографији песника, успоменама на његово тешко детињство из времена Другог светског рата. У оба филма је он наступио и као глумац. Крајем 1980-х година, у периоду горбачевске перестројке он је отишао у политику – постао народни посланик. Сам песник каже о својој предодређености:

- Некад сам написао редак: Песник је у Русији више него песник. Сматрам да је обавеза песника да брани људе, који сами не могу да пишу песме, тешко им је да се изјасне. То је све.

Од 1991. године Евгениј Јевтушенко живи у Америци, где предаје на универзитету. Међутим, најмање половину времена он живи у Русији – обилази земљу, рецитује нове песме. Чак и када се налази у Америци, фактички ради за Русију: већ у току више година саставља јединствену антологију Десет векова руског песништва. Пет томова обухватају доба од 11. до 21. века. То су стотине песника, о сваком пише есеј и одабира њихове песме. Рад је скоро завршен. Та је антологиа најбољи одговор критицима, који га оптужују за саморекламу, препотентност. Евгениј Јевтушенко је носилац многих одликовања, у пролеће ове године је он добио руску националну награду Песник, основану у 21. веку… Без обзира на то да ли се он некоме допада или не допада, Евгениј Јевтушенко је постао део историје Русије, он је толико славан да већ давно не зависи од нечијих симпатија или антипатија.

Рита Болотска,