Петербуршки Ермитаж у Венецији

20-07-2013 02:41:20 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Чувени петербуршки музеј Ермитаж отвара у Венецији свој центар. 18.јула су градоначелник светски познатог италијанског града и губернатор северне руске престонице потписали документ, према којем, Санкт Петербург и Венеција постају градови побратими.

Санкт Петербург називају још и северна Венеција. Два града имају много заједничког. Мостови и канали, велика и мала острва. Архитектурна ремек дела ових градова огледају се у водама канала. Ту су још и дворци, које су у Русији, на облама Неве градили италијанске архитекте Растрели, Риналди, Роси. Шест величанствених здања у самом центру Петербруга, заједно чине музеј Ермитаж. Сада ће комплексу музејских зграда бити додата још једна- на тргу Сан Марко у Венецији.

Током 250 година у Ермитажу је формирана једна од највећих светских колекција: око три милиона уметничких дела и споменика светксе културне баштине почевши од каменог доба до нашег столећа. Најлепшим музејем света ове године Ермитаж су прогласили и корисници чувеног сајта Tripadvisor. Мото руског музеја је „Сва лепота света у једном музеју који вам омогућава да путујете на она места и у оне епохе, где сте одувек желели да одете“.

И заиста, говори директор Ермитажа Михаил Пиотровски, наш музеј је унверзалан, можемо да говоримо о историји и уметности практично сваког региона света:

- Ми смо посебан музеј, са веома посебном историјом, статусом, један од четири главна музеја света. Али наслеђе нужно мора да остане не само као споменик, оно мора да делује. Музеји боље од осталих знају како би требало користити споменике културе.

Зграда Старог суда, у којој ће се налазити представништво Ермитажа у Венецији, такође је споменик културе. То је део архитектонског ансамбла на чувеном тргу Сан Марко. И градоначелник Венеције, Ђорђо Орсони рекао је да је отварање огранка Ермитажа у срцу старог града - посебан понос за Венецију. Градоначелник се нада да ће Ермитаж понудити посетиоцима интересантан програм, у граду који је прошле године посетило око 22 милиона туриста.

У троспратници са аркадама, где ће се налазити Ермитажни центар, има много места- и да се постави изложба и да се организују и окупе сви италијански партнери Ермитажа. А италијанске везе руског музеја су познате, њима координира посебан фонд „Ермитаж - Италија". За пет година фонд је подржао 90 стипендиста из Русије, Италије и других европских земаља. Фонд је објавио четири збирке италијанске едиције Ермитажа, одржао неколико међународних научних скупова. Фонд је помогао да се организује 26 изложби у Русији и у Италији.

Што се тиче Венеције, није тако давно Ермитаж овде одржао јединствену изложбу порцелана. Осим тога, музеј је припремио и показао посебну изложбу током Венецијанског бијенала.

Татјана Завјалова,