Испоставило се да је «ватрени Јупитер» плаве боје

19-07-2013 11:47:03 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Британски научници су први пут одредили боју планете из звезданог система који не припада Сунцу – испоставило се да је она плава. То ће у мањој мери решити загонетку планета специјалне класе – гасовитих гиганата, такозваних ватрених Јупитера. Зашто ватрених? – Окрећу се скоро у непосредној близини звезда.

Како се открило да је плаве боје? Научници су извршили спектралну анализу зрачења звезде кад се планета сакрила иза ње. Интензитет у зеленом и црвеном делу се скоро није променио, у плавом делу је постао нешто нижи. Ова метода је код астронома позната, истиче старији научни сарадник Института за космичка истраживања РАН Александар Родин.

- Ради се о једној од најефикаснијих метода, кад планета заклања светлост звезде и посматрач види спектар, како звезде, тако и планете. А кад планета залази за звезду, види само спектар звезде. Тако да се уз помоћ мерења угрубо може оценити спектар саме планете.

Међутим, сетимо се сунчевих планета-гиганата: сјаја Урана и Нептуна. У њиховим хладним атмосферама нема силиката, иако су вероватно присутни у језгру. Александар Родин сумња у то да између боје и хемијског састава постоји директна веза.

- Очигледно, плава боја има исту природу као што је случај код Земље ако се она посматра из космоса. То је расејавање, које не зависи од састава атмосфере. По боји се пре може оценити густина атмосфере. Могуће је да се густина атмосфере изнад слоја облака планете приближно може упоредити са земаљском.

Слабо зрачење планете која не припада Сунчевом систему тешко се може одвојити од саме звзеде. На великом растојању се сливају, зато је тако тешко открити које је боје планета. Како се ова методика буде усавршавала, није искључено да ће бити пронађене планете које не припадају Сунчевом систему других нијанси. На пример, зелене, која не би обавезно указивала на постојање биосфере, објашњава доцент астрономског одељења Факултета за физику МДУ Владимир Сурдин.

- Мало је вероватно да је живот на другим планетама организован исто као на Земљи. Чак ни на Земљи није све растиње зелено. Мислим да откривање зелене планете још не говори о томе да на њој постоји посебан живот и зелено лишће на дрвећу попут нашег. Потребно је детаљније истраживање о томе да ли постоје вода, кисеоник, можда и метан, како би се говорило о животу.

Међу астрономима је владало мишљење да о постојању живота на планети мање треба судити по њиховој заједничкој боји, а више по зеленој линији у њиховом спектру. Сматрало се да је линија везана за присуство слободног кисеоника у атмосфери, а то значи да је најбољи доказ да постоји фотосинтеза и живот. Међутим, она је касније пронађена и у спектру ненасељене Венере.

А у то да на ватреном Јупитеру нема живота, нико није ни сумњао. Међутим, сазнавши за то да је плаве боје научници су учинили мали помак ка схватању тога шта представљају планете ове класе. Полако цртамо сложену слику ове егзотичне планете, - кажу Британци. – Сад је додата још једна цртица.

Борис Павлишчев,