У Србији расте интерес за дела Мајаковског

18-07-2013 02:10:39 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Свет књижевности спрема се да прослави велики јубилеј у историји руске и совјетске литературе – 120 година од рођења руског и совјетског песника Владимира Мајаковског. У самој Русији, на пример, већ се у биоскопима може видети и филм „Мајаковски“.

Овај датум ће се обележити и ван граница саме Русије. Конкретно, 19. јула у Руском дому у Београду биће отворена изложба у част великог песника. Говори библиотекарка Руског центра науке и културе у Београду Јулија Зорић:

- Обично у оваквим случајевима организујемо изложбе из фонда наше библиотеке, на начин који највише карактерише одређеног аутора. А слично ће бити и са Мајаковским. Изложба представља кратку биографију поете приказану путем књига и фотографија. У нашем фонду постоји 150 књига, а у том смислу и преводи његових дела на србски језик. Шта више, имамо и радове аутора који су писали критике о стваралаштву Мајаковског. Са једне стране, радовима совјетског песника више се занимају старије генерације. Они читају и чак често цитирају његове стихове. Не знам колико су те генерације озбиљно изучавале стваралаштво Мајаковског у школи. Пре бих рекла да је познавање дела Мајаковског у вези са љубављу ка руском језику и руској култури. Али, са друге стране, драго нам је, што можемо приметити да расте интересовање за руски језик и књижевност, па у том смислу и за Мајаковског. Истина, ако старије генерације узимају његова дела у оригиналу, млађе генерације ипак радије читају преводе на србски језик. И изложбу организујемо како бисмо привукли пажњу читалаца ка делима Мајаковског и како би они пожелели још нешто да прочитају или макар потраже понешто о њему на Интернету.У томе се и састоји специфика нашег посла, да представимо руску културу и руску историју.

Становници и посетиоци Београда моћи ће од 19 .јула ближе да се упознају са стваралаштвом руског совјетског песника Владимира Мајаковског.

Григориј Соколов,