Руска позоришта: Лето на литвански начин

17-07-2013 10:05:16 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


13. јула у литванском летовалишту Друскининкај почиеo je први Међународни позоришни фестивал Васара, што значи Лето. На челу тог форума је чувени литвански редитељ Римас Туминас. Он је позвао у Друскининкај позоришта из Русије, Белорусије, Молдавије и Литваније. Све се приредбе дају на руском језику.

Није ни чудо, што на руском. Сам Туминас већ у току 6 година ради у Москви, он је на челу једног од најпознатијих позоришта Москве Театра Вахтангов. Причајући о идеји фестивала, он је поменуо руску класику, између осталог, чувену комедију Гогоља Ревизор.

- Градоначелник је жарко желео да постане генерал, а ја сам хтео да постанем председник, макар председник фестивала. Видићемо шта ће од тога испасти.

Свакако, прво искуство је увек неки ризик, међутим, значај фестивала Васара је очигледан и данас! У Друскининкај ће доћи 9 позоришта из Русије: то су популарна позоришта Савременик, Позориште Руске Армије, Позориште на Малој Броној и, свакако, позориште Вахтангов, којим Туминас руководи. Поред савремених аутора ће се давати драмски комади Гогоља, Пушкина, Достојевског, Салтикова-Шчедрина.

Члан жирија фестивала Васара, познати историчар позоришне уметности Алексеј Бартошевич у интервјуу Гласу Русије је истакао културно-политичку важност идеје таквог фестивала.

- Није реч о размерима редитељског талента Туминаса, већ о томе да он у својој уметности уједињује руско и литванско позориште. Такви фестивали обнављају природну вишевековну везу, и то не само позоришта, већ Литваније и Русије.

Осим тога, Алексеј Бартошевич је истакао интересантну тенденцију позоришног живота Москве.

- Последњих година се осећа литванска експанзија у московска позоришта. Одушевио је долазак Њакрошиса, и то с правом! Главни редитељ позоришта Мајаковски је Карбаускас. То је важна и природна појава, јер је у Литванији јака и изврсна екипа редитеља. Разумљиво је да московска публика, као и читава руска публика, цени литванске госте, који уствари престају да буду гости, већ постају московски редитељи.

Сам Римас Туминас сматра да не само редитељи, већ читави позоришни колективи Литваније морају да учествују у руским фестивалима, а талентовани млади из република могу да стекну одлично образовање у руским стваралачким високим школама.

У Друскининкају ће бити представљена 21 приредба. У Литванији давно нису били фестивали таквих размера.

Рита Болотска,