Подводни палеонтолошки музеј

17-07-2013 09:37:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Вода Волге би могла скривати огромно гробље мамута. Рониоци на дну реке пронашли су кости ових древних животиња. При том, у последње време све чешће се појављују вести о сличним открићима. Научници су приметили да су кости одлучно сачуване и да представљају велики интерес за науку.

Под водом су кости ових праисторијских животиња лежале више од сто хиљада година. Огромне, тешке више десетина килограма. Рониоци су набасали на њих случајно. У мутним водама рониоци нису одмах препознали какви предмети леже на дну. Одлучили су да приђу ближе. И нису зажалили, каже ронилац Андреј Татаров.

- Моја прва мисао је била да је то само брвно. Онда сам видео веома јасан обрис, а при ближем разгледању - да, видљиви су били годови на засеченом делу. Одмах ми је дошло у главу - то је кљова!

Фрагменти скелета - кљова и кост лакта - налазили су се на дубини од 15 метара. Након што су их извадили на обалу - палеонтолози су одмах почели са проучавањем. Испоставило се да они припадају одраслом мамуту и младунцу. Ово је закључак истраживача из Волгоградског музеја еволуционе екологије и археологије, који су први дошли до кости. Према речима стручњака, животиње су се највероватније удавиле приликом покушаја да пређу реку. Поред тога, палеонтолози верују да овај налаз - може бити не и последњи.

Према њиховим речима, на дну Волге би се могло налазити читаво гробље мамута.Поготово, што се кљове с времена на време могу наћи у различитим деловима региона Волгограда. На пример, у јануару, на дну реке, близу централне области Волгограда, спасиоци су такође, пронашли кост мамута. Рониоци су набасали на њу случајно, током тренинга, и извукли је на обалу.

Међутим, садашње откриће је посебно. Научници из Волгограда предпостављају да би ове кости могле припадати слону, који није био покривен густом длаком. У том случају, ради се о много старијој животињи, претку мамута - трогонтеријевом слону, каже виши истраживач у Институту за палеонтологију РАН, Јевгениј Машченко.

- Трогонтеријевски слон није био прекривен длаком као мамут и нико га никада није видео. Његови замрзнути остаци, за разлику од трупова мамута, никада нису пронађени. Можемо претпоставити да је клима била мало мекша, и да је то већ био слон, који се прилагођавао животу у хладним временским условима.

У блиској будућности, научници се надају да ће спровести велику експедицију. Ко зна, можда Волга заиста крије најбогатији палеонтолошки музеј под водом.

Ана Хрустаљова,