Фестивал словенске уметности "Руско поље": Песма је душа народа

12-07-2013 10:32:01 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Фестивал словенске уметности "Руско поље" ће бити одржан у Москви 20. јула. Међу његовим учесницима ће бити професионални и аматерски фолклорни колективи, уметници, мајстори народне радиности скоро из 40 региона Русије.

Први фестивал, одржан протекле године, био је организован на иницијативу Департмана међурегионалне сарадње Москве. Ове године се организацији фестивала прикључио Међунардни фонд словенске писмености и културе. Председник Фонда Александар Крутов придаје велики значај одржавању те културне акције.

- Наш је главни задатак да подстакнемо интересовање младих, као и одраслог становништва, према народној култури, историји руске државе. Знате ли, постоји изрека: Песма је душа народа. Она, према нашем мишлењу, тачно изражава значај руског начина живота, приказује дубину руске душе, тајне руског националног каратера. Руски начин живота је немогуће замислити без песме. У погледу на свет ништа није било одвојено. Занат, живот, породица – све је било јединствено. Песма је била карика, која је све то повезивала. Данас, нажалост, у условима универзалне глобализације, када сви певају исто, руско хорско певање је потиснуто у други план. Постепено се бришу дубоке основе наше националне свести. Зато је важно схватити да се живот народа одражава у његовим песмама. Без њих ће народ нестати као нација. Фестивал Руско поље ће пружити јединствену могућност да се уђе у свет руског начина живота са свим његовим разноврсним особинама, упознају историја неке покрајине и стари обреди, схвати како су васпитавали децу, како су живеле породице. Посетиоци ће моћи да виде каргопољске играчке, вологодске чипке, валдајске прапорце, израђевине од брезове коре, пробају специјалитете руске кулинарије, запишу рецепте јела, која су спремале наше баке. Сваки регион, сваки рејон је леп на свој начин. Лоше је када су они сви једнаки. Боље је када су различити, а јединствени у једном – љубави према отаџбини, својој историји. Сваки регион има нешто своје: један има најбоље лончаре, други уметничке столаре. Рецимо, Архангелска област, Север је права ризница бајки, игара – и свадбених, и других. Постоје Ростовска област с њеним Козацима, Чувашија и Татарстан са својим традицијама и обредима. Врхунац празника ће бити извођење руских песама. Надам се да ће то ујединити све, ко дође на наш празник.

Александар Крутов је изразио наду да ће фестивал бити одржан успешно. У сваком случају, протекле године, према неговим речима, сви су учесници били задовољни и срећни.

Григориј Соколов,