Посета Москви као мотивација за учење руског језика

12-07-2013 09:29:57 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Московски државни универзитет током недељу дана био је домаћин за шесторо ученика из разних школа Словеније. Посета Москви је била награда за победу на Олимпијади, такмичењу у познавању руског језика, који они уче у својој домовини.

Интерес за руски језик у Словенији објашњава се бројним разлозима, говори руководилац групе, предавач руског језика Јасна Драшчек:

- Код нас у школама, може да се бира неколико страних језика: немачки, француски, италијански, шпански и руски. Требало би рећи да многи бирају руски: или због тога што им се овај језик заиста допада, или зато што сматрају да је једноставнији, него на пример немачки или француски. Ипак, то је словенски језик. Долазак у Москву, то је још једна велика мотивација да би се учио руски језик. Ви знате да је Словенија мала земља, њу насељава свега 2 милиона становника. И боравак у једном тако великом граду, као што је Москва, свакако је искуство за наше ученике. Готово су сви рекли да им је било интересантно- велике зграде, много људи, много забаве и било им је лепо да проведу овде читаву недељу. Ипак, многи не би живели овде у Москви.

Истина, нису сви ученици са овим ставом сагласни. Ево, на пример Ева Лампрет из града Крањ. Она већ машта да ради овде, а да јој будућа професија буде у вези са руским језиком: преводилац, учитељица или чак туристички водич. Овде су, узгред говорећи, сви ученици говорили готово само на руском:

- Већ сам била у Москви прошле године. Мени се допада, што овде сви говоре руски. Мени се веома допао руски и почела сам да га изучавам. Одлучила сам да ћу се са руским дружити и даље, на универзитету.

Јасно је да јој је овако чврст интерес за руски језик и помогао да победи на Олимпијади. Победа им је дала могућност и да се упознају са Црвеним тргом, Кремљом, Историјским музејем, Третјаковском галеријом, да се бродом возе по реци Москви. Са собом ће понети врло лепе успомене. Говори једна од ученица- Маријанца Амброзић:

- Пре свега ми се допала Третјаковска галерија. Са нама је била и одлична професорка Марија, која нам је много рекла о руским уметницима и њиховом стваралаштву. Нама се Марија веома допала. Од ње смо много научили о Москви, њеној историји и о руској култури.

Током нашег разговора многа деца су рекла да они веома добро разумеју руски, али да не говоре подједнако добро. Али, ова посета Москви је већ поправила ту ситуацију и већ сви много боље говоре на руском.

Григориј Соколов,