Глобални разум се концентрисао у Јекатеринбургу

12-07-2013 10:18:53 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија је најбољи кандидат за одржавање универзалне изложбе ЕКСПО-2020. То је изјавио руски премијер Дмитриј Медведев приликом радне посете Јекатеринбургу. У оквиру изложбе Иннопром-2013 премијер се састао с међународним привредним круговима и учествовао у симпозијуму Глобални разум. Тај тематски форум је постао место, где су Јекатеринбург представили као кандидата за одржавање ЕКСПО-2020.

Русија је спремна да се озбиљно бори за могућност организовања кроз 7 година експозиције, посвећене глобалном развоју човечанства. У новембру 2011. године у Паризу је била одржана промоција градова-претендената за ЕКСПО-2020, међу којима је био и Јекатеринбург. Русија предлаже одржавање изложбе под геслом Глобални разум: човечанство у јединственом дијалогу. Конкуренти уралског града су бразилски Сан-Паулу, турски Измир и највећи велеград УАЕ Дубај. Коначну одлуку о избору места одржавања ЕКСПО-2020 планира се усвојити у новембру ове године у Француској на седници Генералне скупштине Међународног бироа изложаба.

Симпозијум Глобални разум је постао један од кључних и поред тога обавезних акција, у чијем оквиру је Русија говорила о теми, која је постала гесло предстојеће изложбе. Реч је о улози глобализације у савременом свету, као и учвршћењу имиџа Русије као земље, која иницира разматрање и експертизе најактуелнијих друштвено-политичких и економских проблема.

Премијер Русије Дмитриј Медведев је подсетио да су још пре више од 100 година уралски мајстори добили највишу награду изложбе – велику златну медаљу. Међутим, Русија ниједном није организовала на својој територији такву изложбу, која има огроман ауторитет и богати историјат. Зато учешће неформалне престонице Урала Јекатеринбурга у конкурсу је потпуно логично. Ево што је у вези са тиме рекао Медведев.

- Јекатеринбург је достојно место за одржавање те грандиозне акције. Могу да потврдим да руски упит ужива подршку државних власти: председника, владе и парламента. Међутим, још важнија је друштвена подршка. Људи који ту живе, хтели би да прихвате ту акцију. Русија се састоји не само од Москве, Петербурга и Сочија, у њој постоји и Јекатеринбург који је највећи индустријски ценатр.

Остаје да додамо да је у раду симпозија и других акција Иннопрома-2013 учествовало неколико стотина експерата, представника пословних кругова, међународних организација и руских органа власти. Међу њима је више од 200 делегата Међународног бироа изложаба, који ће у новембру одлучивати - коме да пруже право одржавања ЕКСПО-2020.

Илија Харламов,