Русија се подсећа битке код Полтаве

12-07-2013 09:27:09 | | Глас Русије, © Фото предоставлены галереей Леонида Шишкина/ |


10. јула, на Дан војничке славе, Русија се подсећа битке код Полтаве из 1709. године. У њој је Петар I поразио непобедивог до тада шведског краља Карла XII. Тај преломни догађај у двадесетогодишњем Северном рату ставио је тачку на владавину Шведске, као главне војне силе у Европи.

Војска Карла XII, у бици код Нарве у 1700, до ногу је поразила руску војску. Сматрајући да је Русија слаб противник, Карл је кренуо у Пољску и Саксонију у рат против Августа II. Међутим, руски цар је успео да прегрупише и реформише војску, очисти руску балтичку обалу од шведске војске и на ушћу реке Неве оснује Санкт-Петербург. За развој трговине са Европом, држави је од виталног значаја био слободан излаз на Балтичко море.

У 1707. години, Карл, схватајући да је Русија његов главни противник, кренуо је са војском ка Москви. Он је сматрао да доминација Шведске треба да се простире од Елбе до Амура. Битка код Полтаве је била централни догађај у великом Северном рату. За Русију, то је било бити или не бити, каже доктор историјских наука Вадим Рогинскиј:

- Русија је водила тешке борбе, без које би остала провинцијска, маргинална држава. Петар је увео Русију међу велике европске силе.

Битка је показала да су Руси за кратко време овладали најбољим војним и технолошки достигнућима тог врема. Петрова артиљерија је далеко премашивала шведску. Изграђена су стратешка утврђења. Сва нада Карла XII у борбу бајонетима, у којој су његови војници били ненадмашни, није материјализована. Битка је била жестока. Рањеног шведског краља на бојном пољу су преносили са једног на друго место. Петрова капа и седло су били избушени мецима. Губици Швеђана су били два и по пута већи од губитака руске војске. Карл је био приморан да побегне у Турску. Неколико година касније, Петар је однео победу над Швеђанима у поморским биткама код Гангуте и Гренгама, објашњава експерт Центра за европске студије Алексеј Волков:

- Резултат је био да је Шведска постала обична држава. Она је повремено ратовала још око сто година. Али, почетком деветнаестог века она је већ постала земља у садашњим границама, која нема претензије суперсиле. Сада у Шведској сматрају да је то можда било и добро. Како се каже: small is beautiful.


Европа, која је раније обраћала пажњу на руског цара колико на Великог Могула Индије, од тад почиње да узима у обзир интересе руске политике на међународном плану. Петар I је добио излаз на Балтичко море. Милитантни шведски краљ је убијен у борби са Норвежанима 1718 године. "Ах, брате Карл!", - са жаљењем је ускликнуо Питер, узнавши за то и објавио недељу дана жалости за великим командантом.

Михаил Арисотв,