Енглеска књижевница написала нову књигу о Русији «Поноћ у Санкт-Петербургу»

09-07-2013 10:37:52 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Поноћ у Санкт-Петербургу - тако је назвала своју нову књигу Енглескиња Ванора Бенет. Новинарка и аутор неколико књига, она је радила у Француској, Камбоџи, Анголи, Мозамбику.

Почетком 1990-их година она је дошла у Русију, где је живела и радила у току неколико година. Догађаји из тог периода су постали основа њених књига о рату у Чеченији и незаконитој трговини кавијаром. Од 2006. године Ванора Бенет је написала 4 романа. Поноћ у Петербургу је њен 5. роман. Догађаји у том роману се одвијају у Русији. У интервјуу дописнику лондонског бироа Гласа Русије Елис Лањадо списатељица је испричала да је роман посвећен младој жени, која је 1917. године бежала са југа Русије на север да би се спасла од погрома. То је узбудљива прича о љубави, као и прича о граду Санкт-Петербургу, - каже Ванора Бенет.

- Идеја је настала на основи материјала, који ми је заиста близак. Хтела сам да напишем роман о мајсторима виолина, сама сам учила тај занат. Добро познајем Петербург, доста сам времена боравила тамо, када сам живела у Русији. Волим тај град, он спада у места, која је неопходно посетити. Вероватно је најглавније, што сам хтела да напишем о човеку, који је изгубио отаџбину. Увек су ме одушевљавали људи, које је избацила ужасна прошлост, а који су се снашли у апсолутно другој ситуацији у на сасвим другом месту. Хтела сам да пратим моју јунакињу у време тог избацивања енергије. Она је Јеврејка, која живи у Русији, у време револуционарних догађаја 1917. године она бежи са југа земље због погрома, а тек на крају књиге постаје свесна где је њено право место у животу.

Више пута сам срела у Русији људе, који су се снашли у сложеној ситуацији, - прича Ванора Бенет.

- Када сам радила у Русији, много сам писала у својим репортажама о догађајима, који су претходили првом рату у Чеченији, о догађајима после рата. Разговарала сам са обичним људима. Они су морали да савладају ситуацију, коју им је приредио живот. Све их као да видим сада пред собом.

Ванору Бенет интересују руски језик, култура и све, што је повезано са земљом. На питање зашто постоје људи, који не воле Русију, књижевница одговара:

- Не могу да користим појмове љубав или мржња. Једноставно нисам равнодушна према Русији. Сећам се, када сам тамо живела, наизменично сам волела и мрзела Русију 500 пута на дан, а ништа друго нисам осећала. Мени је то тешко објаснити чак самој себи.

Данас Ванора Бенет се више не бави репортерским радом. Према њеном сопственом признању, она води одмерени живот у Лондону са својим мужем и два мала сина. Пише романе и прави виолине.

Рита Ошун,