Некомпромисност Ердогана опет подгрева протест

09-07-2013 10:22:31 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У Турској, после 7-дневног затишја, обновили су се протести, на које чувари реда одговарају силом.

Суд у Истанбулу, поништио је пројекат реконструкције трга Таксим и парка Гези- управо овај пројекат је и био повод за почетак протеста у Анакари и Истанбулу. Али, одлука суда није се допала демонстрантима, а свима је јасно да се не ради само о парку. Довољно је погледати списак захтева које су демонстранти послали влади: тамо на пример стоји тачка о обнављању права на слободу окупљања. Али, главно је то што је све више утицајних група у држави незадовољно политиком који спроводи влада Реџепа Тајипа Ердогана, каже експерт Института националне стратегије, Павел Свјатенков, мислићи ту пре свега на курс исламизације и неоосманизма.

Међу незадовољнима влашћу Ердогана је и Војска. Њихове су позиције значајно ослабљене од како је Ердоган на власти, зато је и могућност њиховог директног мешања мала. Али, како кажу експерти, ако шеф кабинета жели да остане на власти, не би било лоше да унесе озбиљне измене у курс своје политике.

Ипак, Ердоган је познат по свом некомпромисном ставу. Његова је партија убедљиво победила и он не сматра неопходим да саслуша мишљења опонената, говори виши научни сарадник Института светске економије и међунродних односа РАН Виктор Надејин- Рајевски:

- Позиција Ердогана никада се није одликовала спремношћу на компромисе и уступке или преговоре са опозицијом. Ердоган се осећа уверено, јер већ деценијама није било владе која је уживала већу подршку бирачког тела. Ова чињеница је крајње непријатна за опозицију. Однети победу над Ердоганом, на легитиман начин, опозиција није у стању.

Ова је ситуација налик на политички ћорсокак. Полиција гуши протесте, а то опет буди забринутост Запада, који игра приметну улогу у последњим догађајима на Блиском Истоку, говори Павел Свјатников:

- Тактички услов - забринутост Запада, који се боји евентуалних сунитско- шиитских ратова,- то јест директног сукоба који би био последица кризе око Сирије. Са стране сунита били би Турска и Египат, а са стране шиита, пре свега Иран.

Укратко, стручњаци рачунају да ће се ситуација у Турској одиграти по другом сценарију, односно да ће Ердоган и његови противници „сукобити“ на првим наредним избора.

Влад Гринкевич,