Налазите се на страници > Почетна > Блог > Куда иде земља пирамида?

Куда иде земља пирамида?

08-07-2013 04:00:03 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У понедељк ујутру, 8.јула ситуација у Египту се опет нагло пооштрила. Једна од највећих исламистичких партија земље „Ал Нур“ је објавила да завршавају консултације у смислу избора новог премијера и формирања техничког кабинета министра.

Такву одлуку донели су након јутрашње пуцњаве током скупа који су организовале присталице свргнутог председника Мохамеда Мурсија. Погинуло је око 30 особа. Војска каже да је била приморана да отвори ватру, пошто је почео јуриш на касарну Републиканске гарде у Каиру.

До инцидента је дошло буквално неколико сати након што је апарат привременог шефа државе изјавио да ће у току наредна 24часа бити објављено име новог премијера државе. Сада је јасно да неће доћи до формирања кабинета у наредних неколико дана. „Ал Нур“ је друга, по утицају радикална исламистичка партија после „Партије слободе и правде“ – којој припада Мохамед Морси. Ова је партија до сада подржавала египатску војску. Сада су фактички „Браћа муслимани“ добили новог савезника, а Египат је аутоматски постао још на корак ближе грађанском рату.

Управо о оваквом развоју догађаја упозоравао је руски председник Владимир Путин 7.јула, током свог сусрета са председником Казахстана Назарбаевим у Астани.

- У Сирији већ бесни грађански рат. Тужно, али и Египат се такође креће у том правцу. Било би пожељно да египатски народ избегне могући негативан развој ситуације.

Неки египатски аналитичари говоре, да је ситуацију још увек могуће исправити. Све ће зависити од деловања новог председника, сматра египатски политиколог Хани Ајад:

- Ако нови лидер буде деловао у сагласности са потребама народа, а народ са своје стране буде осетио да власти уважавају људска права, мишљење становништва и демократске вредности, онда ће он опстати. Све је у рукама будућег председника. У том смислу пример Мохамеда Морсија је поучан. Милиони људи, од којих многи нису подржавали идеологију „Браће муслимана“, дали су свој глас њему. Они су били спремни да се жртвују, само како би он испунио захтеве народа и ликвидирао тиранију.

У међувремену немири су се проширили и на туристичке зоне Египта. За све туристе су музеји и остали објекти културе затворени. Сукоби су почели у месту Луксор, где су запаљене и опљачкане куће 23 породице египатских Копта. Сукоби међу исламсистима и секуларном опозицијом у току су и у Хургади и Шарм ел Шеику. Све се ово дешава у тренутку када се туристичка индустрија Египта једва почела опорављати од последица револуције 2011.године.

Светске финансијско- аналитичке агенције упозоравају да је египатска економија већ на ивици провалије и остаје јој још сасвим мало времена. До краја 2013.године године Египту су неопходне 33 милијарде долара за отплату унутрашњих и спољних дугова.

А златно-валутне резерве су се смањиле за готово 3 пута: од 36 милијарди долара током владавине Хоснија Мубарака до 13,5 милијарди 2013.године.

Према речима аналитичара инвестиционе банке „Мерил Линч“, последња нада је помоћ богатих арапских донатора као што су Саудијска Арабија, Катар и УАЕ. Али радиклане исламске монархије даће помоћ само ако се испуне одређени улови. Тешко да ће овеуслове моћи да испуни секуларна власт Египта.

Андреј Федјашин,