Руски филмови на врху филмске смотре у Карловим Варима

02-07-2013 01:23:10 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/m4tik/cc-by-nc-sa 3.0/ vost |


Четири руска филма ушла су у топ 48 филмског фестивала у Карловим Варима, који традиционално преузима штафету Московског Међународног филмског фестивала. Ове радове који су ступили у борбу за главну награду, Кристални глобус, представио је Гласу Русије почасни гост фестивала, филмски критичар Сергеј Лаврнтјев.

- У главном конкурсу ће бити филм Јусупа Разикова Стид. У његовој основи је прича потонућа подморнице Курск. Али тамо није реч о самој катастрофи, већ о женама морнара које упркос свему чекају своје мужеве, очеве, синове. Нигде се не говори конкретно о подморници Курск, али ми сви добро схватамо где се одиграла трагедија. Радња се дешава у малом војном гарнизону са суровом Северу, који као лакмус папир испољава личност човека. Прво жене одбијају да верују у оно што се десило, затим решавају да нема зашто да се живи, а даље се мире. И само једна не пати, навлачећи на себе мржњу – она није волела мужа. Глумица Марија Семјоновна тако фантастично игра своју јунакињу да се са њом саосећаш више него са осталим удовицама. То је врло добар филм. За сада још нема награде. Надам се да ће у Карловим Варима то бити исправљено.

У конкурс документарних филмова ушао је филм Цев једног од најбољих руских документариста Виталија Манског. Он говори о животу људи поред гасовода читавом његовом дужином од Сибира до Западне Европе. Сергеј Лаврентјев открива детаље:

- Радња се дешава поред конкретног гасовода још из совјетског доба Уренгој-Помари-Ужгород. Један од копродуцената пројекта је Филип Ремунда, Чех који се прославио филмовима Чешки сан и Чешки свет. Цев је упечатљив поетски, есеистички филм, снимљен на граници играног и документарног. Он има већ доста награда у домовини. То је озбиљан претендент на Кристални глобус.

У прогам На Исток са Запада укључен је вилм деви младих режисера Наталије Меркулове и Алексеја Чупова Интимна места. Фотограф покушава да приреди изложбу. Али га ометају. Филм, каже Сергеј Лаврентјев, заиста је о интимним местима, али по њему, направљен је превише озбиљно. Мада на фестивалу у Сочију Кинотавр рад је изазвао одушевљење и добио награду за најбољи деби.

Још један дебитантски филм отишао је у Чешку. Александра Стрељна ће представити у Карловим Варима свој екзотични филм о лопарима кој живе на обалама северних мора. Занимљиво је да ови људи још никада нису доспевали у објектив филмске камере. Мајсторски направљен филм ће несумињво бити успешан у Карловим Варима, сматра наш саговорник.

Каква је судбина фестивалских филмова? Да ли ће чешка публика видети руске филмове затим у биоскопима? Наравно да неће!, узвикује Сергеј Лаврнтјев.

- Нажалост, диструбиција свугде у свету, било да је то Москва, Праг, Токио или Хелсинки, монополизована је. Репертоар је исти и то је по правилу холивудска продукција. Ево зашто су фестивали постали алтернативна форма дистрибуције, зато их је тако много у свету и зато је за њих такав интерес. Имао сам прилике једном у Карловим Варима да видим албански филм Пароле о животу у чудовишном албанском комунистичком режиму. Сала је била препуна. Људи су седели у пролазу, лежали пред платном на сцени.

Гајане Ханова,