Фестивал Спивакова: музка и пријатна и корисна

01-07-2013 01:21:27 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Другог јула у француском граду Колмару отвара се Међународни музички фестивал Владимира Спивакова. Чувени руски музичар, виолиниста и диригент, направио је и стао на челу форума који је заузео водеће позиције међу европским фестивалима класичне музике. И ове године у Колмару се обележава јублије Спиваковљевог чеда – 25-годишњица.

Идеју фестивала у елзашкој Венецији, како још називају стари Колмар, Владимр Спиваков је формулисао од самог почетка. Она је једноставна и ефектна: максимум звезда, класични хитови и што је најважније: сваке године посвета неком великом музичару. На пример певачу Фјодору Шаљапину, виолинисти Јехуди Мењухину, композиторима Рахмањинову и Равелу… А ове јубиларне године програм је посвећен самом фестивалу и у салама Колмара окупљени су учесници претходних година. Између осталог, за многе од њих наступ овде је био први корак ка слави. У јулским концертима европска публика ће чути на пример оперску диву Хиблу Герзмава, пијанисту Григорија Соколова, виолинисткињу Арабелу Штајнбахер, виолончелисту Ксавијеа Филипа, као и Симфонијски оркестар Берлинског радија. И наравно самог маестра Спивакова као солисту и руководиоца два руска оркестра – Националног филхармонијског и Виртуоза Москве.

И још од једне традиције Спиваков нема намеру да одустане. То је доброчниство. Тако се десило да је нешто пре првог фестивала дошло до снажног земљотреса у Јерменији. Тада, 1989. године, била је оворена линија помоћи пострадалима, и од тада никада није затварана. О данашњим плановима за доброчинство маестро Спиваков је рекао следеће:

- Фестивал се завршава 14. јула – на Дан заузимања Бастиље, а 19. јула руској девојчици која има свега годину и по биће урађена у Берлину врло сложена операција на отвореном срцу. У томе учествује мој фонд и истакнути пијаниста Јевгениј Кисин који ће дати свој хонорар управо за помоћ у извођењу ове операције.

Партнер добротворних акција колмарског фестивала је фонд Владимира Спивакова, створен 1994. године за подршку талентованих младих музичара. Временом делатност фонда се проширила, она обухвата не само музичаре, већ и децу сликаре, песнике, играче. Појавили су се и медицински аспекти – фонд помаже болесној деци. А Владимир Спиваков наставља да тражи нове уметничке таленте организујући конурсе и фестивале.

- Тако је пријатно што постоји неки наставак у животу, нешто смо започели, посејали и видимо ове плодове, при томе не после, у некој неизвесној будућности, већ данас и сада. Како се развијају ови млади, како они радују људе. За мене је велика радост да нађем, помогнем, усавршим, да видим да мали човек постаје велики уметник и да се подиже на Олимп.

Ове године у Колмару Владимир Спиваков изводи на европску сцену нову плејаду својих питомаца – пијанисту Данила харитонова, виолончелисткињу Анастастију Кобекину, саксофонисту Матвеја Шерлинга…

Татјана Завјалова,