Николај Цискаридзе – варница из вулкана

08-07-2013 12:10:21 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Најпознатији играч московског Бољшог театра Николај Цискаридзе напушта главну музичку позорницу Русије. Уговор је завршен, те обожаваоци овог уметника нагађају, где ће видети свог идола, оног, у чијој се игри, према једнодушном признању критичара, крију лепота и савршенство класичне школе.

Николај Цискаридзе је био повезан с Бољшојим театром у току 21 године. За балетског играча, чији професионални период не траје дуго, то је скоро цео живот. Он је имао тридесет кореографских партија, побеђивао на међународним конкурсима, добијао престижне позоришне награде. Поред тога је он више пута наступао на крупним страним позорницама, међу њима у приредбама париске Гранд-опера и у њу-јоршком Сити-центру са чувеним међународним пројектом Краљеви игре. У последње време Николај Цискаридзе предаје у Московској академији кореографије – главној alma mater, где је учио после кореографске школе у родном граду – Тбилисију. Данас у његовим ученицима истичу оно, што су увек ценили у његовој властитој уметности: узорно освајање класичне баштине. Питомац славних балетских педагога, чак и велике Галине Уљанове, Николај Цискаридзе, изгледа, могао би да напише свој уџбеник игре, о којем каже.

- Да сам нешто написао, назив би био Школа руског балета или Школа класичног балета, јер сам учио у том систему, тај систем ме је родио, ја сам варница, која је излетела из вулкана, нисам вулкан. Међутим, прво је, што тамо мора да буде, дисциплина, музикалност и трудољубивост.

Висок, витак, идеалних пропорција, природно благе пластичности покрета Николај Цискаридзе је класични пример класичног играча, тумача улога племенитих романтичарских хероја. То је његова карактерна улога, с којом се истакао и постао првак балетске трупе Бољшог театра, те се позивао у поставке петербуршког Маријинског театра. Цискаридзе је изводио водеће партије у Лабудовом језеру и Успаваној лепотици, У Крцко орашчићу и Жизели, у Бајадерки и Рајмонди. Специјално за њега су имали улоге у својим приредбама истакнути руски кореографи Јуриј Григорович и Владимир Васиљев, као и њихови француски колеге Пјер Лакот и Ролан Пети. Маестро Пети је поклонио Николају Цискаридзеу вероватно његову најбољу партију, где се он показао не само као сјајни играч, већ и талентовани глумац. То је партија Германа у балету Пикова дама. Вероватно је тешко да се одрекне обичног репертоара, али је Николај Цискаридзе спреман за промене.

- Не знам шта ће ми се десити, када престанем да играм – мислим на класични балет. Имам улоге принчева и заљубљених младића. Међутим, у неким годинама си смешан у белом руху и романтичног израза лица. Постоје друге улоге, које треба савладати…

Између осталих, друге улоге је Николај Цискаридзе већ имао, има и данас. И то, и на позорници – гротескни Конферансије из балета Златно доба, Посрнуо анђео у истоименој кореографској минијатури, а чак и грбоња Квазимодо из балета Катедрала Париске Богородице, као и на ТВ екрану. Захвалујући томе о Николају Цискаридзеу знају чак и они, ко никада није посетио његове балетске приредбе: он је чести гост ТВ програма, већ у току више година је он водитељ балетског програма Ремек-дела музичког позоришта на ТВ каналу Култура. Јарка, необична личност, Николај Цискаридзе је увек био и биће тражен.

Олга Бугрова,