Жерар Депардје: Распућин живи у сваком од нас

01-07-2013 12:04:38 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Филм редитеља Ираклија Квирикадзеа Распућин с Жераром Депардјеом у главној улози завршава 35. Московски Међународни Филмски фестивал. Депардје је лично представио филм уочи његове демонстрације и изнео срдачну захвалност учесницима снимања. Филм Распућин је руска верзија истоименог ТВ филма од 4 епизоде, који је пре две година снимио француски редитељ Жозе Дајан. Снимање је извршено у Русији. У филму су снимљени многи чувени глумци, али је дело Жозеа Дајана упознала само француска публика.

Кажу да је филм доживео успех, али су критичари напали редитеља, замерајући ауторима на историјским неподударностима. Зато је за Русију продуцентима требала друга варијанта. Снимио ју је Квирикадзе. Према његовим речима, он је радио радосно и са љубављу.

- Филм од три сата смо претворили у филм, који траје сат и по. Брусили смо сваку циглу и зидали од тога нашу зграду.

Распућин помало подсећа на популарне документарне филмове с играним умецима. На то упоређење подсећа и глас, који се чује, а који с времена на време повезује смисао посебних делова, објашњавајући радњу. Иначе, глумачки ансамбл је заиста добар, у сваком делу има нешто достојно уживања. Главна је звезда, свакако, Депардје! Глумац користи сваку могућност да истакне да је давно сањао о улози Григорија Распутина.

- Распутин је вечна личност попут Квазимода из Катедрале Париске Богородице. О њему је снимљено око 300 филмова. Чак Леонардо ди Каприо, уколико знам, сања да оваплоти Распутина на екрану, јер Распутин у неком смислу живи у сваком од нас. Шта је Распутин? То је енергија живота, витална снага, које има у сваком од нас – сваки је на свој начин оваплоћава: и глумци, и обични људи.

Како подвлачи Депардје, у раду на тој улози помогло му је лично искуство. Између осталог, то, што су две његове баке биле траварице – њима су стално долазили људи, као и старцу Григорију. Међутим, ипак је главна у разумевању лика Распутина била књижевност, пре свега књига успомена кнеза Феликса Јусупова Како сам убио Распућина.

- Чини ми се, да без обзира на то, што је Јусупов постао убица Распутина, тај га је човек привлачио. Главно је, што је привлачило мене – енергија, тајна руске душе, која се огледа у тој причи… Мислим да је наш филм важан. У њему преко личности Распутина се прича историја читаве Русије из почетка протеклог столећа.

Руска верзија Распућина не пружа одговор на питање, које мучи многе: узрок пропасти или непризнати добротвор породице императора Николаја Другог. Међутим, аутори филма нису имали такав циљ. Зато може да се сигурно тврди да је филм Распутин постао атрактивни завршетак 35. ММФФ.

Рита Болотска,